Jump to content
PirateClub.hu

Megsérült az Endeavour felszállás közben


hankock
 Share

Recommended Posts

Az Endeavour űrsikló hővédő pajzsának hét paneljén észlelt a karbantartó személyzet sérüléseket, miután az sikeresen bedokkolt a nemzetközi űrállomásra. Három panelen jelentős a sérülés, de a NASA illetékesei szerint aggodalomra semmi ok, az űrsikló hővédelme többszörös túlbiztosítással dolgozik, ilyen sérüléssel gond nélkül le tud majd szállni.

 

A hővédő pajzsra a Columbia 2003-as tragédiája óta fordít különösen nagy figyelmet az amerikai űrhivatal. Akkor a pajzsról levált darabok okozták az űrsikló felrobbanását az atmoszférába visszatérés során. Az Endeavour a dokkolás előtt kilenc perces manővert hajtott végre az űrállomás mellett, 360 fokban körbeforgott, hogy az ISS fedélzetéről nagy felbontású fotókat készíthessenek róla, felmérve a fellövés során szerzett esetleges sérüléseket. Ezeken a felvételeken fedezték fel a földi irányítóközpontban a problémát.

 

A hővédő pajzs funkciója, hogy a Föld légkörébe való visszatéréskor megvédje az űrsiklót a súrlódás miatt termelődő hőtől. Ilyenkor óriási megterhelésnek van kitéve, és több ezer fokra hevül fel. A pajzs kisebb-nagyobb sérülései több űrsiklónál okoztak már izgalmakat a visszatérés előtt, de komolyabb baleset a Columbia óta nem történt emiatt.

 

Az Endeavour legénysége ki van képezve a sérült pajzs megjavítására, és az ehhez szükséges szerszámok és pótlakatrészek is a rendelkezésükre állnak. Hogy szükség lesz-e a javításra, azt további vizsgálatok után a NASA központjában döntik el.

 

MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...