Jump to content
PirateClub.hu

Távcsövek, ameddig a szem ellát


SVHSolyom
 Share

Recommended Posts

Ha összeraknánk egyes távcsövei felületét, egy négyzetkilométer összterületet kapnánk. Ekkora lesz a jelenleg még csak tervezett SKA nevű gigantikus távcsőrendszer. A bolygónk déli féltekéjén felállítandó hálózattól számtalan felfedezést várnak a szakemberek.

Közel háromezer kilométer átmérőjű területen, több mint ezer rádióantennából áll majd össze az eddigi legnagyobb távcsőhálózat. A Dél-Afrikában vagy Ausztráliában létesülő Square Kilometer Array (négyzetkilométeres hálózat, SKA) különálló, kisebb távcsövekből épül fel. A rendszer a déli féltekéről vizsgálja majd az égboltot, ahonnan a Tejútrendszer központi térsége is jól megfigyelhető.

20110412radiotavc2.jpg
Fantáziarajz a rendszer elemeiről (SPDO/Swinburne Astronomy Productions)

A távcsőrendszer első eleme 2016-ban kerül a helyére, és 2019-től már korlátozottan üzembe is állítják. Teljes kiépítettségét 2024-re éri el. Nagy mérete révén közel 50-szer lesz érzékenyebb, mint a legjobb rádiótávcsövek napjainkban. Egyszerre 200 négyzetfokot képes majd megfigyelni az égen, ami közel ezerszerese a Hold látszó méretének.

20110412radiotavc5.jpg
Távcső távcső hátán, ameddig a szem ellát (SPDO/Swinburne Astronomy Productions)

A modern számítástechnikai lehetőségek révén több észlelő is használhatja majd egyszerre a rendszert, különböző célpontokat vizsgálva. A becslések alapján a hálózatban üzemelő rádiótávcsövek és a központi számítóképek között közel akkora adatforgalom zajlik majd, mint ami jelenleg a teljes internetre jellemző. A rendszer magja egy 5 kilométer átmérőjű terület lesz, itt találhatók majd legsűrűbben a rádiótávcsövek. Ezt egy antennákkal ritkábban lefedett térség övezi, közel 180 kilométeres méretben, majd egy harmadik, még kevesebb távcsövet tartalmazó külső zóna is lesz, utóbbi átmérője eléri a 3000 kilométert.

A húsz ország által közösen készülő SKA sok milliárd galaxist tud majd feltérképezni, a Világegyetem legkorábbi időszakáig visszamenőleg. Segítségével a galaxishalmazok térbeli eloszlása, és a Világegyetem fejlődése során lezajlott időbeli változásaik is megfigyelhetőek lesznek, ami a láthatatlan tömeg és a sötét energia jellemzőire is utal.

20110412radiotavc.jpg
Az egyes műszerek helyzete felülről nézve aszimmetikus spirális alakzatot formál (SPDO/Swinburne Astronomy Productions)

Az SKA rádiótávcsöveket felhasználják majd az Univerzumban a legelső csillagok nyomainak azonosítására, az általános relativitáselmélet tesztelésére, valamint a csillagok és a csillagközi anyag mágneses jelenségeinek vizsgálatára. A műszer képes lesz az élet szempontjából fontos összetett molekulák messzi azonosítására, és akár távoli értelmes rádiójeleket is felfoghat. További részletek a program honlapján olvashatók.


Videó a tervezett távcsőrendszerről (SPDO/Swinburne Astronomy Productions)

forrás:origo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...