Jump to content
PirateClub.hu

Tájszólásban beszélnek a kardszárnyú delfinek


bikatoke
 Share

Recommended Posts

A kardszárnyú delfinek a szabad természetben szűk, stabil családi csoportokban élnek. A családtagok egymás közt használt hangjai csoportonként eltérőek - tehát mindegyiknek úgymond saját tájszólása van. Osztrák kutatók most felfedezték, hogy a delfinek képesek más családok dialektusát utánozni.

 

Friedrich Ladich és Brigitte Weiss, a Bécsi Egyetem viselkedéskutatói azon felbuzdulva kezdték vizsgálni a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) nyelvi képességeit, hogy rokonaik, a palackorrú delfinek kiváló hangutánzók hírében állnak. A hangutánzás madaraknál gyakori jelenség, emlősöknél azonban csak ritkán írták le eddig. A közeli rokonságban álló kardszárnyú-csoportok dialektusa hasonló, míg az egymással nem rokon családok teljesen más repertoárral rendelkeznek, amelyeket akár külön nyelvként is értelmezhetünk.

 

A kutatók a kanadai Vancouver-szigethez közeli Johnstone-szorosban vették fel a kardszárnyú delfinek hangjait egy vízalatti mikrofonhálózattal. Az értékeléshez meghatározták a családok által használt hangokat, és összehasonlították az ismert hangrepertoárral - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az eredmények arra utaltak, hogy a más családok repertoárjára emlékeztető hangsorok esetében tényleg imitációról van szó - magyarázta Weiss. Az utánzás a felületes hasonlóságtól egészen az adott hangok pontos másolatáig terjedt.

 

Az utánzás célja még tisztázatlan. Ladich szerint az imitáció lehet az érintett család "neve", de az is lehet, hogy különösebb szándék nélkül produkálják az állatok. A kérdés megválaszolásához a kutatóknak a hangokat egyes állatokkal kellene párosítaniuk, ami jelenleg technikailag aligha megoldható. A kutatók eredményeiket a Marine Mammal Science című szaklapban publikálták.

 

forráskód: (forrás + code tag :))

http://hvg.hu/Tudomany/20101215_tajszolas_dialektus_kardszarnyu_delfin

 

2010. december 15., szerda, 09:51

Szerző: MTI

 

Link to comment
Share on other sites

-Háéj párászt,melyik áramlat megyen itt Szidnéjbe?

-Nem a Golf áramlat, de átszállhatsz róla...

-Ne szójjjáááá má be!

 

Ezt így elképzeltem :P Vannak elh*lyültek is (a tájszólásosak), vagy mind kb egy értelmi szinten van?

Amúgy ez nem meglepő, mert az embereknél két városnegyedben élők közt is vankülönbség, ha nálunk ennyire kialakulhatott, máshol miért nem? A majmoknál is ott a mimika ;)

 

(Nem akartam hogy az az első 3 sor ennyire sz*r minőségű legyen, de a poént közzé kellett tennem :) )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...