Jump to content
PirateClub.hu

Megszabadulhatunk a fogszuvasodástól?


bikas
 Share

Recommended Posts

A Groningen Egyetem két tudósa megfejtette a fogkőképződést előidéző enzim szerkezetét és működési mechanizmusát. A munkájukból nyerhető ismeretek elősegítik az enzimet gátló anyagok azonosítását, amiket a fogkrémekhez, vagy akár az édességekhez adva búcsút inthetnénk a fogszuvasodásnak.

 

Bauke Dijkstra és Lubbert Dijkhuizen professzorok az emberi szájban és emésztőrendszerben jelen levő Lactobacillus reuteri tejsavbaktériumból kinyert glükán-szukráz enzimet elemezték. A baktérium szukráz-típusú enzimeket használ a szukrózok (szacharózok) poliszacharidokká alakításához, amik vagy glükózból, vagy fruktózból állnak, a kizárólag glükózt tartalmazók a glükánok. A glükán-szukráz enzimmel a baktériumok az ételben található cukrot hosszú, ragadós cukorláncokká alakítják, amivel odatapasztják magukat a fogzománchoz. A fogszuvasodás fő oka a Streptococcus mutans baktérium, ami ugyanezt az enzimet használja. Amint a foghoz tapadt, a baktérium cukrokat fermentál, savakat szabadítva fel, ami oldani kezdi a fogban található kalciumot, így keletkezik a fogszuvasodás.

 

Fehérjekrisztallográfia segítségével a kutatók képesek voltak betekinteni az enzim háromdimenziós szerkezetébe, elsőként kristályosítva ki a glükán-szukrázt. A kristályszerkezet elárulta fehérje folding (felgombolyodás) mechanizmusának sajátosságait. Az enzim különböző tartományai nem egyetlen, lineáris aminosavból alakulnak ki, hanem két, a lánc egy U alakú szerkezetén keresztül összeálló részből. Ez az első ilyen folding mechanizmus a szakirodalomban.

 

A háromdimenziós szerkezet kibogozása részletes betekintést nyújt a kutatóknak az enzim működésének mechanizmusába. Az enzim a szukrózt fruktózzá és glükózzá bontja szét, majd a glükóz molekulát hozzáadja a növekvő cukorlánchoz. Eddig a tudományos társadalom úgy hitte, hogy a két folyamatot az enzim különböző részei végzik el, a groningeni kutatók által készített modell azonban bebizonyította, hogy mindkét folyamat az enzim egyazon aktív területén megy végbe.

 

Dijkhuizen várakozása szerint bizonyos glükán-szukráz blokkoló anyagok, úgynevezett inhibitorok, segíthetnek megakadályozni a baktérium fogzománchoz tapadását. Az enzim szerkezetéről és gyakorlati mechanizmusáról szerzett információk elengedhetetlenek az ilyen inhibitorok kifejlesztéséhez, ezért nem jártak sikerrel az eddigi törekvések, állítja Dijkhuizen. "A tanulmányozott inhibitorok nem csak a glükán-szukrázt blokkolták, de a nyálban található amiláz emésztő enzimet is, ami a keményítő lebontásához szükséges" - magyarázta.

 

A groningeniek eredménye bizonyítja, hogy a glükán-szukráz proteinek leginkább az amiláz enzimekből fejlődnek ki. "Eddig is tudtuk, hogy a két enzim hasonló" - mondta Dijkhiuzen. "A kristályszerkezetből azonban kiderítettük, hogy az aktív területek gyakorlatilag azonosak, így a jövőben az inhibitorok jóval behatároltabb célpontok ellen küldhetők, mivel mindkét enzim közeli evolúciós rokonságban áll"

 

A professzorok szerint az enzimblokkolók hozzáadhatók lesznek a fogkrémekhez vagy szájvizekhez is. "Idővel talán még az édességekhez is adagolhatják, egy ilyen inhibitor ugyanis meggátolná, hogy a szájban felszabaduló cukrok károsodásokat okoznak" - tette hozzá Dijkhiuzen, figyelmeztetve, hogy ettől még nem lesz szabad elfelejtenünk a fogmosást, a fogápolás mindig szükséges marad.

 

streptococcus.jpg

Streptococcus mutans

 

 

SG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...