Jump to content
PirateClub.hu

Vérré alakítható a bőr


hankock
 Share

Recommended Posts

Bőrsejtekből kiindulva közvetlenül sikerült vért létrehozniuk kanadai kutatóknak. A Nature tudományos magazinban vasárnap közzétett tanulmány eredményeit rákkezelésekben hasznosíthatják.

 

Bőrből kiindulva hoztak létre vért a Michael G. DeGroote orvosegyetem munkatársa. A módszer kikerüli az őssejtek alkalmazását, újszerű megközelítésével egyszerűsíti a folyamatot.

 

Ha sikerül egy ember saját bőrsejtjeiből kiindulva létrehozni transzfúzióra alkalmas vért, akkora a műtéti beavatkozásokhoz vagy a vérszegénység kezelésére szükséges vérért nem kell a vérbankokhoz fordulni, hanem megoldható saját készletből.

 

A mostani bejelentés szerint a kutatók egy 4x3 centiméteres emberi bőrdarabból egy adag transzfúzióra elegendő vért tudnának új módszerükkel előállítani. Mick Bhatia, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az eljárásban nem szükséges a bőrsejteket előbb pluripotens őssejtekké alakítani. Így időt takarítanak meg, ráadásul elkerülhető a veszély, hogy az őssejtekből tumor fejlődik ki.

 

Leginkább a csontvelő átültetésre szorulók profitálhatnak az új módszerből - véli John Kelton, a McMaster Egyetem szakértője. Az eljárás klinikai próbái 2012-ben kezdődhetnek el, de öt-tíz év is eltelhet, mire általánosan használhatják az orvoslásban.

 

MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...