Jump to content
PirateClub.hu

Alakulóban a vezeték nélküli töltők


SVHSolyom
 Share

Recommended Posts

A Fujitsu kutatói jó eredményeket értek el a vezeték nélküli töltők kimunkálásában, a cég tervei szerint pedig a megmaradt főbb akadályokat már jövőre leküzdhetik, hogy 2012-ben megérkezzenek az első példányok.

 

A Fujitsu Laboratories közleményében arról olvashatunk, hogy sikerült nagy előrelépést elérniük a projektben, amely még évekkel ezelőtt indult, nagyjából egy időben az Intel, az MIT, illetve más vállalatok és szervezetek párhuzamos munkájával. A cél olyan vezetéknélküli megoldások kialakítása, amelyek nemcsak a kényelem, de a hatékonyság és biztonság terén is megfelelő alternatívát jelenthetnek a meglévő vezetékes termékekkel szemben, ez pedig immár nagyon is elérhetőnek tűnik.

 

A cég kutatói egy olyan "lapot" fejlesztettek ki, amelyben tekercsek, illetve egy kondenzátor kapott helyet, maga a technika pedig a mágneses rezonancia elvén alapul. Ennek alkalmazása és kiaknázása már 2006-ban felmerült, ám azóta küszködtek a megvalósítással, igyekezvén elkerülni a túlzottan bonyolult változatokat, folyamatosan szem előtt tartva az elkerülhetetlen interferencia minimalizálását. Most úgy tűnik, hogy munkájuk sikerrel jár, és lehetővé válik a még kisebb készülékek megfelelő iramban történő töltése, az elektromos autóktól a személyi számítógépeken át egészen a mobiltelefonokig.

 

0916tolt1.jpg

 

Az új prototípus esetében 150-szeres gyorsulást értek el a korábbi példányokhoz képest, vagyis sokkal rövidebb idő alatt elvégezhetjük ugyanazt a feladatot. A hatékonyság, az áram továbbítása terén 85 százalékos adatot közöltek, ez pedig az alsó határ, ennél már csak jobb végeredményt kaphatunk. Az még nem világos, hogy az egyes készülékek és piacon kapható termékek pontosan milyen töltőt igényelnek majd - a vásárlók minden bizonnyal nem szívesen szereznek majd be minden egyes támogatott kütyühöz külön töltőt, így a szabványosítás terén is bőven van még tennivaló, a megjósolt 2012-es megjelenés előtt.

 

A Fujitsu a héten mutatja be megoldását az IEICE rendezvényén, Japánban.

Forrás:sg.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...