Jump to content
PirateClub.hu

16 bites kvantumszámítógép


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Nem boldogul a sudoku-feladat megoldásával? Vegyen egy kvantumszámítógépet a Kanadai D-Wave Systems cégtől, az majd segít. Szakértők azonban óvatosságra intenek: egyelőre nem ajánlják, hogy megtakarításaikat ennek a cégnek a részvényeibe fektessék be.

 

Kvantumszámítógép fejlesztésén nagy erők dolgoznak világszerte, de még mindig nem biztos, hogy valóban lehet majd nagyteljesítményű, képességeiben a hagyományos gépeket meghaladó rendszert létrehozni. A legjobban a titkosszolgálatok és az ezek titkainak kifürkészésére készülők várják a kvantumszámítógépet, mert forradalmasíthatja a rejtjelezést.

 

20070329sudokusza.jpg

 

 

 

A kvantumszámítógép alapegysége, a qubit (quantum bit) 0 és 1 között bármilyen értéket képviselhet, és nem csak egyetlen értéket, hanem egyidejűleg értékek sokaságát, szuperpozícióját. A hagyományos számítógép fekete-fehér állapotaival szemben a qubit egyszerre viselheti "a szivárvány minden színét". (Ez jó példája a kvantumvilág és a makrovilág, a hétköznapok különbözőségének. Valójában a szín sem igazi szín, csak más tulajdonságok érzékeltetésére használjuk.)

 

Korábban például kloroform-molekulákból hoztak létre olyan nagyon egyszerű kvantumszámítógépet, amely képes volt egy keresőalgoritmus, egy matematikai utasítássorozat végrehajtására. Az információegységet, a qubitet az egyes atomok spinállapota képviselte. (A spin a részecskéknek más sajátosságokra vissza nem vezethető tulajdonsága, nincs megfelelője a makrovilágban.) Külső mágneses térrel befolyásolni, változtatni lehet a spinállapotokat. Több atomból álló molekulában az egyik atom mágneses tere befolyásolja szomszédjainak a terét, az egyik atomon külső behatással előidézett változás továbbterjed a molekula többi atomjára. Itt kap szerepet még egy nagyon fontos kvantummechanikai jelenség, a Pauli-féle kizárási elv, amely kimondja, hogy két atom az összes kvantumjellemzőjét tekintve nem lehet azonos állapotban, valamiben különbözniük kell. A kloroform molekulában (HCCl3) a hidrogén-atommagok spinállapotai végezték a "számolást", az eredmény a szénatommag kvantumállapotában jelentkezett.

 

A most reklámozott kanadai kvantumszámítógép más elven működik, ez ún. adiabatikus kvantumszámítógép. Ebben a gépben fémet hűtenek le olyan alacsony hőmérsékletre, hogy szupravezetővé váljon, tehát ellenállás nélkül mozogjanak benne a qubit szerepét betöltő elektronok. A kanadaiak nióbiumot használtak. A mágneses tér lassú változtatására reagálva a qubitek fokozatosan egymáshoz illeszkednek. 2005-ben német kutatók már építettek ilyen elven működő, mindössze 3 qubittel dolgozó adiabatikus kvantumszámítógépet. Az új kanadai gép 16 bites, a fejlesztők állítják, gépük valóban az elv rendszerszintű megvalósítása.

 

A kanadai Brit Columbiában levő gépnek Kaliforniából küldték a feladatokat. Három probléma megoldását bízták a gépre: egy kiválasztott molekulához hasonló molekulaszerkezetek keresését, egy bonyolult ültetési rend megtervezését és egy sudoku-feladat megoldását. (A sudoku az utóbbi években elterjedt matematikai feladvány. A sudoku egy olyan 9x9-es nagy négyzetrács, amely 9 db 3x3-as kisebb négyzetrácsból épül fel. Ebbe a 81 négyzetbe kell beírni a hiányzó számokat 1-től 9-ig úgy, hogy mind a kilenc kis négyzetrácsban, valamint a nagy négyzetrács soraiban és oszlopaiban is megjelenjen minden szám 1-től 9-ig.)

 

Az eredményekről beszámolót küldenek egy rangos szakfolyóiratnak, szakértők szemügyre vehetik a rendszert, az érdeklődők pedig ingyen dolgoztathatják a gépet saját feladataik megoldásán. Az új gép sebessége még kisebb az elterjedt olcsó, mai gépekénél, de a tervezők egy gyorsabb, ezer qubitet kezelő gépet akarnak építeni a jövő év végére.

 

A mai gépek teljesítményének meghaladásához sok ezer qubites gépekre lenne szükség. Szakértők szerint kétséges, hogy a mágneses tér fokozatos változtatásával működő rendszer képes lehet-e nagy méretekben gyorsan működni. Túl szép ahhoz, hogy igaz lehessen, idézik a gép terve kapcsán az ismert szólást. Ám mindenképpen meg kell próbálni megépíteni, mert csak úgy dönthető el, működőképes-e a nagy gép vagy sem. Az új adiabatikus kvantumszámítógépről hírt adó Scientific American a világhírű műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology kvantumszámítógép kutatóját idézi. Seth Lloyd szerint "valószínűleg nem fog működni, de nem eleve reménytelen. Valóban komoly problémákat lehet majd megoldani, ha működik és nagy igény lesz a gép iránt. Az esélyeket felmérve azonban ez nem az a vállalat, amelybe befektetném a pénzemet."

Link to comment
Share on other sites

kiváncsi lennék erre a gépre megmondom őszintén

sok-sok jót hallottam erről a gépről HA kész lesz

pl. hogy amit a mostani szuperszámítógépek 1 millió év alatt megcsinálnak

az a gép megcsinálja azt pár másodperc alatt...

ami azért nem semmi! Aztán ha megcsinálnák azt a szuper quantumszámítógépet

akkor az orvostudomány is nagyonnagyot fejlődne...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...