Jump to content
PirateClub.hu

Háromszáz éven belül a Föld túl forróvá válik az emberiség számára


bikas
 Share

Recommended Posts

Háromszáz éven belül a Föld túl forróvá válhat az emberiség számára - állítják tanulmányukban ausztrál és amerikai kutatók.

 

A cikk az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában látott napvilágot.

 

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem, valamint az egyesült államokbeli Purduei Egyetem kutatói szerint a növekvő hőmérséklet miatt némely térségben olyan viszonyok alakulnak ki, amelyekhez az emberi szervezet nem lesz képes alkalmazkodni.

 

"Ez a folyamat akkor kezdődik, amikor a globális felmelegedés miatt az átlagos hőmérséklet 7 Celsius-fokkal emelkedik meg" - hangsúlyozzák tanulmányukban a kutatók.

 

Amennyiben 11-12 Celsius-fokkal növekszik az átlaghőmérséklet, az emberi életre alkalmatlan régiók száma megnövekszik, s bolygónk népessége egyre kisebb területen zsúfolódik össze.

 

Steven Sherwood professzor szerint a XXI. században még nem kell tartani a 7 Celsius-fokos hőmérséklet emelkedésétől. Igen komoly viszont a veszélye, hogy az emberiségnek 2300 körül már szembesülnie kell ezzel a problémával, amennyiben ugyanilyen ütemben folytatja a fosszilis energiahordozók felhasználását.

 

"Hosszú távon ennek 50 százalék a valószínűsége" - tette hozzá.

 

Gondot nem csupán a hőmérséklet emelkedése jelent: a "hő-stresszt" a magasabb hőmérséklet és a növekvő páratartalom együttes hatása okozza.

 

"Nem tehetünk túl sokat, hogy megváltoztassuk az éghajlatot a következő egy-két évtizedben, ám több eszköz áll a rendelkezésünkre, ha hosszú távon meg akarjuk fordítani a dolgok menetét" - hangsúlyozta Sherwood professzor.

 

A cikk kommentárjában Tony McMichael ausztrál professzor annak a véleményének adott hangot, hogy 2100-ig az emberiség nem tudja megfordítani a folyamatokat.

 

"Realista forgatókönyvek szerint 2300-ra az átlagos hőmérséklet 12 Celsius fokkal, vagy még többel is megemelkedhet. Amennyiben ez bekövetkezik, a tengerszint növekedésével, bozóttüzekkel, a biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos jelenlegi aggodalmaink eltörpülnek a valós veszélyek mellett, amikor a most lakott területek fele alkalmatlanná válik az emberi élet számára" - hangsúlyozta Tony McMichael.

 

Forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...