Jump to content
PirateClub.hu

Négy nanométeres robotot készítettek


hankock
 Share

Recommended Posts

Az eddigi legkisebb működő és irányítható molekuláris robotot készítették el DNS-molekulák felhasználásával amerikai kutatók.

 

A mindössze négy nanométer átmérőjű robotrendszer egy négylábú pókhoz hasonlóan mászik végig nyomvonalán, amelyet az életet kódoló vegyület határoz meg számára. Milan Stojanovic vezetésével a New York-i Columbia Egyetem kutatói összekapcsolt DNS-szakaszok segítségével programozták a molekuláris robotot.

 

A kutatók a DNS-molekulának azt az alapvető jellegzetességét használták ki, hogy a kettős spirálban két-két szemben lévő vegyület alkot párt, így kapcsolódik össze a DNS két szála. A nyomvonalat az határozza meg, hogy milyen DNS-szakaszokhoz tud illeszkedni a robot, eszerint lépeget tovább.

 

A robot teste egy gyakori fehérje, a sztreptavidin. Ehhez kapcsoltak három lábat, amelyek egyszálú, enzimatikus DNS-darabok. A negyedik láb egy olyan molekulaszakasz, amely a kiinduló ponthoz rögzíti a "pókot". Az indítás után a három egyszálú lábbal keresi a robot az egyes nyúlványokkal összeillő DNS-darabokat, majd megtalálásuk után le is hasítja azokat. A szakasz levágása után a következő egyező DNS-darabot kezdi keresni.

 

A molekuláris robotok iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mert arra programozhatók, hogy a szervezeten belül reagáljanak különböző eseményekre. Például megvizsgálhatják a sejtfelszínen lévő biomarkereket, hogy megállapítsák a sejt rákos voltát, ennek alapján elpusztítandó célpontként jelölhetik ki és szállíthatják oda hozzá a megöléséhez szükséges vegyületet.

 

mti

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...