Jump to content
PirateClub.hu

Rossz hír a cukorbetegeknek


bikas
 Share

Recommended Posts

A cukorbaj nem csak általában a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, hanem kifejezetten növeli a leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarremegés esélyét is. Az ezzel foglalkozó, három évig tartó vizsgálat eredményeit a Journal of General Internal Medicine közölte.

 

A cukorbetegség világszerte mind gyakoribb, mert mind több az idős, illetve súlytöbblettel bajlódó ember. Ráadásul az is tény, hogy a cukorbaj lassan, fokozatosan alakul ki, és a betegeknek kezdetben panaszt sem okoz.

 

Sascha Dublin és munkatársai olyan betegeket gyűjtöttek össze, akiknél a leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarremegés bukkant fel. Ennek az a lényege, hogy a szív felső része, a pitvar a szabályos ütem helyett remegni, fibrillálni kezd, aminek nyomán az egész szív szabálytalanul működik.

 

Megfelelő kezelés, ellenőrzés mellett ezek a betegek kifogástalanul élhetnek. Az Európai Unióban becslés szerint csaknem ötmillió embernek működik szabálytalanul a szíve. A kockázat a szövődményekből ered, mert a nem működő pitvarban véralvadék keletkezhet, és elszabadulva agyi katasztrófához vezethet.

 

A kutatók 1400 cukorbetegnél figyelték meg a ritmuszavart; 2200 olyan kontroll személlyel vetették össze őket, akik azonos korúak, neműek és vérnyomásúak voltak, de szívük szabályosan vert. Azt is följegyezték, hogy a vizsgálati alanyoknak mennyi volt a testsúlyuk.

 

A cukorbetegeknek 40 százalékkal volt nagyobb az esélyük a pitvarremegés elindulására, mint az azonos korú, de cukorbajban nem szenvedő társaiknak. Az is kiderült, hogy minél hosszabb ideje szenvedett a páciens cukorbetegségben, annál gyakrabban fordult elő a pitvarfibrilláció: minden cukorbetegségben töltött esztendő három százalékkal növelte a ritmuszavar esélyét.

 

A korábbi tanulmányokban sok volt az ellentmondó adat. A most közölt még két fontos fölismerést tartalmazott. Az egyik új eredmény az, hogy a nem megfelelően kezelt, magas vércukorszintű betegek csoportjában a szívritmuszavar kétszer gyakoribb, mint a cukorbajban nem szenvedők körében.

 

A legfontosabb tanulság viszont az, hogy a jól kezelt, normális vércukorral élő betegek csoportjában a pitvarfibrilláció nem fordult elő többször, mint a cukorbajban nem szenvedő emberek között. Ezért is érdemes a vércukorszintet rendben tartani.

InfoRádió / MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...