Jump to content
PirateClub.hu

A krokodilbébik összehangolják kikelésük időpontját


hankock
 Share

Recommended Posts

A krokodilbébik már a tojásban is kommunikálnak egymással, így sikerül elérniük, hogy akár többtucatnyian is közel egy időben keljenek ki. Ez anélkülözhetetlen a túlélésük szempontjából.

 

 

Kutatók már számtalanszor megfigyelték, amint a part menti homokba ásott tojásokból óramű pontossággal egyszerre akár száz kis krokodil is kikel. A nőstény krokodil ezután kiássa az utódokat a homokból, és a vízbe viszi azokat. Viszont ez idáig rejtély volt, hogyan tud akár több tucat utód ennyire összehangoltan, egy időben kikelni.

 

Amélie Vergne és Nicolas Mathevon, a franciaországi Jean Monnet Egyetem kutatói adták meg a választ a kérdésre: az utódok még a tojásban kommunikálnak egymással, így „egyeznek meg” a kikelés időpontjában. Ez az „ümpf, ümpf” hívóhang még az emberi fül számára is hallható. Mivel az anyaállat a közelben tartózkodik, egyúttal számára is jelzik, hogy elérkezett a „nagy pillanat”.

 

16082.jpg

Fotó: Steve Winter

 

 

A kutatók felfedezése, amelyet a Current Biology című szaklapban publikáltak nem teljesen újszerű, hiszen már korábban is ismert volt, hogy a krokodilok már a tojásban is hangokat adnak ki. Viszont eddig még nem sikerült magyarázatot találni a jelenségre. A hangjelzés funkciójának kiderítésére a kutatók három csoportba különítették el a tojásokat. Míg az első csoportba tartozó utódok társaik hangját hangszalagról hallották, a második csoportnak nem adtak hangjelzést, a harmadiknak pedig a szokványos krokodilhívástól eltérő hangot játszottak le, hogy megállapítsák, különbséget tudnak-e tenni a tojásban lévő utódok a különböző hangok között.

 

Azok a krokodilbébik, amelyek társaik hangját hallották ugyanezzel a jelzéssel válaszoltak, és közel 10 percen belül az összes kis krokodil kibújt a tojásból. A másik két csoportban lévő tojások lakóinak viszont legalább 5 órára volt szükségük, hogy mind kikeljenek.

 

A kutatók azt is vizsgálták, hogyan reagál az anyaállat az utódok hangjelzésére. Kivették a tojásokat a fészekből, és lejátszották a bébik hívó hangját. A hang hallatán a nőstények nekiláttak kiásni a vélt utódokat a homokból.

 

16083.jpg

Fotó: Chris Johns

 

A kutatók szerint a kis krokodilok életben maradása szempontjából nagy jelentősége van ennek a kommunikációnak. „A legnagyobb arányú pusztulás egészen fiatal korban következik be, hiszen a hangjelzés nemcsak az anyaállatot, de a ragadozókat is odavonzza. Ezért fontos, hogy a szülő a fészek közelében legyen, és a kikelés lehetőleg egy időben történjen. Így biztosítható az utódok védelme” – mondta Mathevon.

 

Ez a jelenség a madaraknál is megfigyelhető. A fiókák a kikelés előtt jelt adnak a szülőknek, hogy azok a „nagy pillanatban” a közelben tartózkodhassanak, és védelmet nyújthassanak az utódoknak. „Ez a viselkedés valószínűleg már krokodilok és a madarak közös ősénél, az Archosaurusnál is jelen volt” – vélekedett Mathevon.

 

National Geographic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...