Jump to content
PirateClub.hu

Öngyógyító gént fedeztek fel egy laposféregben


mickey94216
 Share

Recommended Posts

Ha százfelé darabolunk egy laposférget, minden cafatból új állat fejlődik ki. Hogy mi teszi képessé erre a férgeket, máig tisztázatlan. Német kutatók most felfedeztek bennük egy gént, amely kulcsszerepet játszhat a folyamatban, ráadásul rokon változata az emberben is előfordul.

 

A Smed-SmB gén értékes lehet az őssejtkutatás számára, remélik a münsteri Max Planck Molekuláris Orvoslási Intézet kutatói. Luca Gentile és Hans Schöler csapata a Development című szaklapban számolt be eredményeiről. A férgek (Schmidtea mediterranea) sejtjeiben a kutatók célzottan megállították a Smed-SmB által kódolt fehérje termelését.

 

Röviddel ezután teljesen csődöt mondott a férgek regenerációs képessége. Az átalakulásra képes sejtek, a neoblasztok abbahagyták az osztódást. Ezen kívül elvesztették azon képességüket is, hogy az amputáció helyén a regeneráció kiindulópontjaként működő sejtcsomókat képezzenek. A sértetlen állatok is elpusztultak a kezelést követő kettő-négy héten belül, mivel elhasználódott sejtjeiket nem voltak képesek újakkal pótolni.

 

A szövetpótlás számos mechanizmusáról máig még csak sejtése sincs a tudósoknak. A Smed-SmB révén azonban végre több betekintést nyerhetnek a regeneráció "fekete dobozába", magyarázta Gentile a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de). A kutatók remélik, hogy a laposféreg-kísérletekből a jövőben az ember számára is hasznos ismeretekhez juthatnak. Azt még nehéz megjósolni, mennyi ennek az esélye. Egyvalami azonban bizonyos: a férgek sejtjeiben aktív gének mintegy háromnegyede hasonlít az emberére.

 

index.hu

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Ez jó.Úgy tudom a tengeri csillagoknak is van hasonló tulajdonsága, ott egy karból tud teljes csillag regenerálódni.

Ha lesz ilyen, a jövőben csata előtt minden katona kettévágja a mellette állót, aztán el sem férnek annyian lesznek.(-Őrmester úr, tegnap még befértünk ebbe a tankba, de mióta már Zsoltiból három is van... :D )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...