Jump to content
PirateClub.hu

Hemzsegnek a szájunkban a mikrobák


bikas
 Share

Recommended Posts

Létezik egy mítosz, amely szerint mindenféle maradék, sőt döghús megrágcsálása után is jobb a kutyák szájhigiénéje, mint az emberé. De mennyi ebben az igazság?

 

Röviden azt mondhatjuk, semmi. A kutyák szájában ugyanúgy megtalálhatók a rájuk jellemző baktériumok, mint ahogy az emberi szájban, és ezek ugyanolyan fogbetegségeket okoznak, mint az emberi szájban élők. „Olyan, mintha az almát hasonlítanánk össze a naranccsal” – nyilatkozta a LifeScience internetes portálnak Colin Harvey, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvosi karának sebész- és fogászprofesszora.

 

Noha az ember és a kutya szájában élő baktériumok között nagy az átfedés, Harvey azt a kérdést, melyikük szája tisztább, megválaszolhatatlannak találja, mert mindkettőében hemzsegnek a mikrobák, és a kutyák fogbaktériumai sok esetben különböznek az emberi megfelelőiktől. Az egyik példa a Porphyromonas, egy pálcika formájú baktériumnemzetség, amely a fogínybetegségekért felelős.

 

Ezek miatt lazulnak meg, illetve esnek ki végül a fogak az embereknél és az állatoknál is. Az emberben a P. gingivalis faj él a foglepedékben, a kutyákban a P. gulae tenyészik, de mindkettő egyformán súlyos ínysorvadást okozhat.

 

A fogszuvasodás nem jellemző a kutyákra Egy dolog miatt azonban irigykedhetünk a kutyákra. A másik, emberben gyakori fogbetegség, a fogszuvasodás sokkal kisebb mértékben fordul elő kutyákban. A betegség a WHO 2003-as jelentése szerint az iskolás gyerekek 90 százalékát sújtja világszerte, míg a kutyáknak csak 5 százaléka érintett.

 

Bármennyire is összetett lehet ennek oka, a tudósok többsége, köztük Harvey is, úgy véli, hogy a fő ok az, hogy a kutyák szájában ritkán fordul elő egy baktérium. A bűnös baktérium, a Streptococcus mutans, nagy cukormolekulákkal táplálkozik, miközben a cukrot két kisebb molekulává hasítja. E folyamat során melléktermékként a fogzománcot megtámadó sav keletkezik. Ezért a baktérium az evolúció folyamán úgy alakult, hogy kissé savas környezetet igényel, és ezért jobban érzi magát a savasabb emberi szájban, mint a lúgosabb kutyaszájban.

 

Azt, hogy tisztábbnak gondoljuk a kutya száját, mint a magunkét, az a szóbeszéd is megerősíteni látszik, miszerint az emberi harapás fertőzőbb, mint a kutyáé. Azonban ez sem állja ki az alaposabb vizsgálatok próbáját. Jeein Chung, a New Jersey-i Hoboken Állatkórház állatorvosa szerint mind az emberi, mind a kutyaharapás veszélyessége attól függ, hogy milyen baktériumok tenyésznek a szájban, és mennyire mély a harapás.

 

Mindenesetre, ha valaki vagy valami megharap, a lehető legalaposabban tisztítsuk ki a sebet, és menjünk be az elsősegélyhelyre, ha a harapás izmot is érhetett. Harvey végül azt is megjegyzi, hogy a macskák esetében is a kutyákhoz hasonló a helyzet. „Macskákon nem végeztünk annyi kutatást, mint kutyákon, de az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a két állat szájában nagyon hasonló a helyzet.”

 

ma / National Geographic
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...