Jump to content
PirateClub.hu

Tíz oldal, ahonnan legálisan tölthetsz le zenéket


bikas
 Share

Recommended Posts

NEHÉZ JÓNAK LENNI
Tíz oldal, ahonnan legálisan tölthetsz le zenéket


A zenekiadók és jogvédők azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák az illegális letöltéseket, viszont romániaiként szinte csak az oroszoktól tudunk legálisan zenét venni.


A zenekiadók és jogvédők sírnak, hogy a torrent megöli a cd-k piacát, miközben nyilvánvaló, hogy az elektronikus formátumoké a jövő. A kiadók ahelyett, hogy legális alternatívákat kínálnának a fogyasztóknak, inkább a szankciók szigorításán munkálkodnak. Kíváncsiak voltunk, román állampolgárként milyen lehetőségeink vannak legális zene letöltésére, ahelyett, hogy a Pirate Bay-en keresnénk a legújabb Gorillaz-t.

Elsőre természetesen a legnagyobb online áruháznál, az iTunes Store-nál próbálkoztunk, ahol több millió dal közül válogathatunk. Az iTunes Store elérhető román nyelven is, tehát megvolt az okunk rá, hogy reménykedjünk. A szabályzatot és felhasználási feltételeket még elolvashattuk románul, de regisztrációkor már angolul jelent meg a kitöltendő adatlap, és hamarosan az is kiderült, hogy romániai felhasználókat nem enged be a rendszer.

2j5fgrc.jpg


Hasonló problémákkal szembesültünk, mikor az amazonmp3, a lala, a napster, a rhapsody, a zune marketplace oldalakon próbálkoztunk, ők csak tengerentúli felhasználókat engednek vásárolni.

A legnagyobb szívás ezeknél az oldalaknál, hogy egy-két kivételtől eltekintve nem regisztrációkor közlik, hogy Romániából nem érhető el a szolgáltatás, csak vásárlás előtt szólnak, hogy külföldieket nem szolgálnak ki.

Ezek az üzenetek fogadtak minket: "The item you've requested is not currently available in the Romania store", "The store is not supported in your country", "Only available to people in the US", "Subscription restricted", "We're sorry, we have detected that you are outside of the United States" vagy az "It's not available in my country? Click here to find out why...".

19a2o9.jpg


A következőkben ismertetjük hosszas keresésünk gyümölcseit, bemutatjuk azokat az oldalakat, ahonnan itthonról, legálisan tölthetünk le zenét.

Az első és eddig egyetlen hazai fizetéses zeneletöltő oldal a Musicmall, ahonnan több, mint 150 ezer dal közül választhatunk, hazai és külföldi előadókat egyaránt meg lehet találni.

Az oldal alkalmazkodott a hazai közönséghez, egy könnyen kezelhető, kézenfekvő megoldást alkalmazott, bankkártya mellett sms-ben is lehet fizetni, azonban az árak elég borsosak: egy dalért 1,8 euró plusz áfa.

n3qiyh.jpg


A dalok.hu oldal kizárólag magyar zenéket kínál eladásra. Egy-egy dal átszámítva 3 lejbe kerül, egy-egy album ára pedig 15-30 lej között mozog.

A kínálatban megtalálhatóak a feltörekvő magyar zenekarok (ha megállapodsz az oldallal, megjelentetheted és árusíthatod a lemezed), de menő előadók is jelen vannak, sőt, régi magyar zenakarok albumai is megvásárolhatóak: itt van például az Albert Einstein Bizottság vagy az Amorf ördögök is.

A gomusicnow.com egy orosz tulajdonban lévő oldal, ahol potom pénzért 55 ezer előadó 63 ezer albuma érhető el. A választék egész nagy, a Gorillaztól kezdve a Kings of Leonig rengeteg stílus megtalálható itt.

10e4kr7.jpg


Egy dal 9 dollárcentbe kerül, egy album ára pedig 1-2 dollár között mozog. Feliratkozáskor 10 számot ingyen tölthetsz le, azután pedig letétbe kell helyezz egy bizonyos összeget, melyet később elkölthetsz. Ha a bankkártyádat nem fogadják el, ott van a daopay.com nevű paypalhoz hasonló szolgáltatás, amely Romániában is elérhető.

A szintén orosz mp3sale.ru oldalon két metódus közül választhatunk: havi előfizetés formájában tölthetünk le zenéket, vagy előre fizetünk, majd letöltünk. Egy dal 10 eurócentbe kerül, egy albumot 2 euróért lehet letölteni. Ha az oldal nem fogadja el a bankkártyánkat, itt is lehet alternatív fizetési módszert választani.

A harmadik orosz oldalon, a legalsounds.com-on elérhetőek a mai mainstream előadók. Csekély összeget, 99 dollárcentet kell fizetni egy albumért, egy dal ára pedig 9 cent, belépéskor pedig ajándékba kapunk néhány számot.

A 7digital.com is egy jó alternatíva, de egy kicsivel drágábban kínálja a dalokat, mint társai, mert nagy-britanniai oldalról van szó, és fontban kell fizetni. Egy dal 1 lírába kerül, egy album pedig 5-12 fontért kapható, lehet paypallal fizetni.

A classicalarchives.com 7 és 12 dollár közötti összegért kínálja klasszikus zenei albumait, a számok a már szokásosnak mondható 99 centbe kerülnek.

2s9yptv.jpg


A magnatune.com egy kis indie zenét áruló kiadó, mely az adott számért fizetett összeg felét garantáltan az előadónak adja. Egy-egy szám árát a vevő dönti el, 5 és 18 dollár közötti összeget fizethetünk egy-egy albumért. Hitelkártyával vagy paypallal lehet fizetni.

A cdbaby.com is indie zenét árul, hitelkártyával vagy paypallal lehet fizetni, egy album ára 13 dollár körül mozog, egy dal pedig 99 centbe kerül.

Az mp3panda.com tűnik az eddigi legjobb alternatívának, hiszen 150 dollárért életünk végéig korlátlan mennyiségű zenét tölthetünk le. Egyébként egy album 1 dollárba kerül, egy dal pedig 9 centbe, ez az oldal is orosz tulajdonban van.

w2ga2o.jpg


A végkövetkeztetést nagyon egyszerű levonni: hiába vannak olcsó fizetős oldalak, jó iTunes alternatíva romániai állampolgárnak egyelőre nem létezik. Hiába fogadják el a fentebb felsorolt online zeneboltok a pénzünket, hiába olcsók az orosz oldalak, és hiába tölthetünk le magyar zenét a dalok.hu-ról, mégiscsak az iTunes-nál alkalmas a kínálat arra, hogy minden zenekedvelő igényeit kielégítse.

transindex
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...