Jump to content
PirateClub.hu

Az itthon várható 3D-s és IMAX-premierek


hankock
 Share

Recommended Posts

Friss a hír, miszerint a Perzsia hercegét is látható lesz a hazai IMAX-ben. Ennek örömére utánajártunk, hogy milyen IMAX és 3D-bemutatók várhatóak idehaza.

 

Valljuk meg, bármennyire is érdekes élményt jelent egy térhatású film, manapság inkább már az számít hírnek, ha egy filmet nem 3D-ben terveznek - például a napokban derült ki például, hogy Ridley Scott is 3D-s Alient tervez. Azonban (egyelőre) nem kell megijedni, hiszen a sok 3D-s bejelentés leginkább a 2011-re tervezett alkotásokat érinti, ráadásul a filmek zömét normál kamerákkal forgatják, csak az utómunkák során effektezik, így legtöbbjük normál, 2D-s változatban is megtekinthető lesz.

 

imax01.jpg

 

Ha utánanézünk, láthatjuk, hogy míg 2007-ben három nagyobb 3D-s premier volt a mozikban, 2008-ban négy, addig 2009-ben már 14, melyek közül nagy örömünkre egy kivételével mindet láthattuk. 2010-ben jelen tervek szerint Amerikában minimum 19 3D-s filmet mutatnak be, illetve mutattak be, hiszen az idei első fecske, az Alice Csodaországban már megérkezett, nálunk is látható. (2011-re már most 15 3D-s próbálkozást jelentettek be.)

 

A növekedés tehát egyáltalán nem számottevő, s a legnagyobb pozitívum, hogy ezen filmek zöme idehaza is látható lesz, jórészt a világpremierrel egy időben. Ez nem csoda, hiszen a tavalyi év húsz legsikeresebb hazai premierje között nyolc volt 3D-s, a legsikeresebb nem tárhatású film címét az összesítésben "csak" negyedik Másnaposok szerezte meg.

 

imax02.jpg

 

Idén már láthattunk 3D-filmet az Alice mellett, hiszen a Toy Story első két részét újra bemutatták térhatású verzióban, s a következő 3D-premierre sem kell sokat várni, hiszen március 25-től érkezik a Dreamworks-től az Így neveld a sárkányodat (How to Train Your Dragon). A nyár folyamán ugyancsak 3D-támogatással nézhetjük meg a nagyobb animációs filmeket, mint a Toy Story - Játékháború 3-at (Toy Story 3), a Shrek a vége, fuss el vélét (Shrek Forever After), a Gru-t (Despicable Me), majd később a Ga-Húl őrzőit (Legend of the Guardians) és a Megaagyat (Megamind). Sőt, ha úgy vesszük, akkor a Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja (Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore) is nagyrészt animált állatokat tartalmaz.

 

A listából is látszik, hogy akárcsak tavaly, idén is leginkább az animációs alkotásokra lesz jellemző a 3D, de szerencsére április 15-től az élőszereplős, igaz effektekkel dúsított Ttánok harca (Clash of the Titans) is térhatású lesz, akárcsak a Harry Potter és a Halál ereklyéinek első része, no meg év végén, december 16-tól az új Tron-film. A nagy kérdés az, hogy a Véres Valentin és a Végső állomás 4 mintájára a 2010-re tervezett 3D-s horrorok, a Piranha 3D, a Resident Evil 4. része, az Afterlife, illetve a Fűrész 7. része látható lesz-e itthon is? (A fenti filmek mellett még 3D-ben lesz látható Amerikában a Step Up című táncos film harmadik része, az új Jackass-film, és három további animáció, az Alpha and Omega, a Tangled és a Maci Laci-mozi.)

imax03.jpg

 

IMAX-filmekből sajnos már nem lesz ilyen széles a választék idén, főleg, hogy az Avatar hatalmas sikere miatt már pár hete a Toy Story sem kapott itthon IMAX-támogatást. Kapott azonban az Alice Csodaországban és kapni fog az itthon az amerikai premier előtt 8 nappal bemutatkozó Perzsia hercege: Az idő homokja, no meg persze a harmadik Toy Story-film júniusban. Rossz hír azonban, hogy a napokban kiderült, hogy a UIP Dunafilm mégsem hozza be Magyarországra az Így neveld a sárkányodat IMAX-kópiáját. (E példából is világossá válik, hogy a forgalmazók a műsorváltozás jogát fenntartják, bármikor változtathatnak terveiket.)

 

SG
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...