Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
bono92

A veszteséges Spyker menti meg a csődtől a Saabot

Recommended Posts

A Spyker holland luxusautó-gyártó veszi meg a svéd Saabot - jelentette be a General Motors. Az üzletet valószínűleg a jövő hónapban ütik nyélbe. A svéd kormány pedig bejelentette: 400 millió eurós hitelt intéz a patinás cég megmentésére.

 

Spyker, Bernie Ecclestone vagy a csőd - ez a három lehetőség vetődött fel a General Motors (GM) -tulajdonú svéd autómárkával, a Saabbal kapcsolatban az utóbbi időben. Kedden a GM bejelentette: a holland Spykernek adja el a céget. "Jó hír ez a Saab dolgozóinak, kereskedőinek, beszállítóinak, valamint a Saab vásárlóinak, rajongóinak világszerte és persze a GM-nek" - írta keddi közleményében a General Motors egyik alelnöke, John Smith. A svéd kormány 400 millió eurós garanciát vállal a Saab megmentésére, bár mint Maud Oloffson svéd vállalkozási miniszter elmondta, az Európai Beruházási Bank kölcsönére még az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania.

 

A holland Spyker vezetője saját, kilencven alkalmazottat foglalkoztató cégét szúnyognak nevezte a csak Svédországban 3400 emberrel dolgoztató "Saab-elefánthoz" képest, mégis ők jelenthetik a reményt a csőd szélére sodródott, egykor patinás svéd autógyártónak. A holland cég részvényeinek 30 százalékát az orosz Convers pénzügyi csoport birtokolja (amelynek élén Vlagyimir Antonov milliárdos áll), 25 százalék pedig az egyesült arab emírségekbeli Abu Dzabi kormánya által működtetett Mubadala Fejlesztési Társaságé.

 

Az 1898-ban alapított Spyker 1925-ig gyártott luxusautókat és repülőmotorokat, majd megszűnt a cég. 2000-ben indították újra a márkát, de azóta sem tudott nyereséget termelni, tavaly első félévben 8,7 millió euró veszteséget szenvedett el.

 

A GM tavaly január óta keres vevőt veszteséges leányvállalatára, a vevők között a Koenigsegg, a Spyker és Bernie Ecclestone neve is felvetődött. December közepén döntöttek a Saab felszámolásáról, miután kudarcba fulladtak a Spykerrel folytatott tárgyalások. A Spkyer később újabb, módosított ajánlatot tett, a GM ezután hosszabbította meg az ajánlatok elfogadásának határidejét, ami január 7-én járt le.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A veszteséges Spyker ettől reméli majd a fellendülését? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hááát...kíváncsi vagyok, hogy mit hoz a jövő ezzel kapcsolatban! Remélem a legjobbakat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Most készült el az új 9-5s Saab. A GM elég buta, hogy több mint 10éves fejlesztést akkor ad el amikor az elkészül. Talán az megmenti a márkát.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×