Jump to content
PirateClub.hu

Elképesztő fotó: két hold látszik egyszerre!


bikas
 Share

Recommended Posts

A Mars holdjai, a Phobos és a Deimos most először kerültek együtt, egyidejűleg egy kamera látókörébe – írta az urvilag.hu.

Az ESA (European Space Agency, Európai Űrügynökség) Mars Express keringőegysége vette fel ezeket a képeket, még a múlt év novemberében. Az újdonságértékükön kívül ezek a különleges felvételek segítenek majd abban, hogy a HRSC (High Resolution Stereo Camera, nagyfelbontású sztereokamera) kutatócsoport a két hold eddig létező keringési modelljének helyességét megerősítse, ill. a modellt finomítsa.

 

A képeket a HRSC kamera szuper felbontású csatornáján (SRC) vették fel. A holdakról készült 130 db képet a kamera 2009. november 5-én, közép-európai idő szerint 9:14-től 1,5 percen keresztül, 1 másodperces időközönként, majd végül 0,5 másodperces sebességre gyorsítva vette fel. A képek felbontása a Phobos esetén 110 m/pixel, míg a Deimosnál 240 m/pixel volt – a Deimost több mint kétszer távolabbról fényképezték.

 

A HRSC SRC csatornájánál egy kiegészítő lencsét alkalmaznak, aminek nagyon szűk a látótere, mindössze 0,5°, ami így a HRSC színes sztereo csatornájánál négyszer nagyobb felbontást eredményez.

2i765wn.jpg

 

A nyers (balra) és a feldolgozott (jobbra) felvétel. (Kép: ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum)

 

A Phobos, a nagyobbik hold, a Vörös Bolygóhoz közelebb kering, keringési ideje 7 óra 39 perc. A Marshoz viszonyítva tehát gyorsabban kering, mint a Hold a Földünkhöz viszonyítva. A Mars Express-től 11 800 km távolságban volt, amikor a képeket készítették. A Deimos távolsága 26 200 km volt.

 

Nem túlságosan gyakori, hogy mindkét hold közvetlenül egy kamera látóterében helyezkedik el, egyvonalban a másikkal. Mindkét hold egyidejű fényképezésére november 5-én mutatkozott esély, amikor a mozgási geometria erre kifejezetten alkalmat adott.

 

A holdak együttes lefényképezésének terve évekig készült, és annak köszönhető, hogy a Mars Express egy speciális elliptikus pályán kering, ill. egy különleges láthatósági geometria alakult ki. Köszönhető továbbá annak is, hogy az ESA és a HRSC csapata a bolygó, a holdak és az űreszköz keringési pályáinak precíz ismerete alapján kiválóan tervezte meg a felvételek elkészítésének menetét.

 

A Mars-felszín nagyfelbontású színes és 3D-s térképének készítése mellett a HRSC irányító csapatának elsődleges tudományos feladata a Phobos kutatása is. A burgonyához hasonló alakú, 27 × 22 × 18 km-es holdat már 127 alkalommal fotózták a HRSC kamerájával, javítva ezzel a hold topográfiáját illető tudásunkat, ill. a feltételezett eredetéről és fejlődéséről kialakított elképzeléseinket.

 

168óra
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...