Jump to content
PirateClub.hu

Szenzációs lelet! Ilyet még nem találtak soha


bikas
 Share

Recommended Posts

Európa legrégebbi, őshüllőtől származó tollára bukkantak a stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatói a Sváb-Alb hegységben.

 

Günther Schweigert, az intézmény paleontológusa elmondta: egyelőre vizsgálják, hogy a nyolc milliméter hosszú, megközelítőleg százötvenmillió éves lelet az Archaeopteryx nevű, eddig ismert legkorábbi ősmadártól, vagy pedig egy mindeddig teljesen ismeretlen dinoszaurusztól származik.

 

A régész még májusban fedezte fel a tollat, amikor vésőjével felnyitott egy nehezen hasadó követ. Elmondása szerint a lelet az egyetlen bizonyíték arra, hogy már százötven millió évvel ezelőtt is előfordultak tollal borított állatok a mai Európa területén. Schweigert elmondta: a toll nem csak a madarak tipikus ismertetőjegye, hanem a dinoszauruszoké is, hiszen "a madarak a dinoszauruszok egyetlen csoportja, amely a mai napig is él a Földön". Közeli rokonaik a szintén az ősidők óta létező krokodilok.

 

A lelet a németországi Baden-Württemberg tartományban lévő Nusplinger melletti litográfiai mészkőpalákból származik, ahol Schweigert és a stuttgarti Természettudományi Múzeum 1993 óta végez kutatásokat. A területen százötvenmillió évvel ezelőtt egy másfél kilométer átmérőjű, száz méter mély lagúna feküdt, amelyet páfránycserjékkel és tűlevelűekkel tarkított szigetek vettek körbe. A lagúna állóvizében lemerülő tetemeket és növényeket idővel egymásra rakódó mészkőrétegek fedték el, így megőrizték az utókornak. A XIX. században felfedezett lelőhely igazi kincsesbánya a régészek számára: több mint háromszázötven különböző, a Jura-korból származó állat- és növényfajt fedeztek fel itt a kutatók.

 

Schweigert meggyőződése szerint az apró tollhoz tartozó őslény repülni is tudott, máskülönben nem lett volna képes megközelíteni a szigeteket. Feltételezése szerint a tyúkméretű madár hegyes fogacskákkal rendelkezett és elsősorban rovarokkal táplálkozott.

 

Eddig a világ legrégebbi leletének egy Archaeopteryxtől származó tollat tartottak, amelyet 1861-ben fedeztek fel a bajorországi Solnhofenben. A nusplingeri mészkőtáblák azonban ötszázezer évvel korábban keletkeztek, mint a solnhofeniek, így mindenképpen Európa legrégebbi leletének számít az itt talált apró toll. Ugyanakkor a két toll összehasonlítása sem vezet sokra, hiszen míg a solnhofeni esetében evezőtollról, a nusplingeni esetében fedőtollról van szó.

 

Schweigert szerint az is előfordulhat, hogy egyenesen a világ legrégebbi leletére bukkant. A dinoszauruszokra utaló legrégebbi leletnek ugyanis hivatalosan a novemberben Kínában megtalált, 158 millió évesre becsült tollas őshüllő maradványait tartják - a kutató szerint azonban a kormeghatározás ilyen hatalmas távlatokban meglehetősen pontatlan is lehet.

 

(STOP)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...