Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
bikas

Szenzációs fordulat! Új megvilágításban az evolúció!

Recommended Posts

Amerikai kutatók egyre több bizonyítékot halmoznak fel amellett, hogy az ember azért sikeres mint faj a Földön, mert önzésén túllépve képes az együttérzésre, gondoskodásra, nagylelkű segítségre.

 

2yltws4.jpg

A kedvesség sokkal fontosabb, mint eddig hitték

 

Darwin nemcsak a létért való küzdelem (struggle for life), a legrátermettebb egyed életben maradása (survival of the fittest) és a természetes kiválasztódás (natural selection) elveit fogalmazta meg, hanem úgy vélte, hogy az ember egyik legerősebb ösztöne az együttérzés. Munkálkodása után százharminc évvel most kezdik igazolni meglátása igazát amerikai kutatók a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetemen. A szakemberek egyre több bizonyítékot halmoznak fel amellett, amit ők a "legkedvesebb egyed életben maradásának" (survival of the kindest) neveznek.

 

A kutatók szerint az ember minél együttérzőbb, segítőkészebb és nagylelkűbb, annál nagyobb tiszteletre és befolyásra tehet szert embertársai között. Ezzel szemben aki csak a saját érdekeit nézi, azt lenézik, elkerülik, sőt meggyűlölik. Ezért alakulhatott ki az együttérzés és önzetlenség tulajdonsága, és ez az egyik kulcstényezője az emberi faj sikerének a Földön az új elmélet szerint. Az emberekre jellemző a nagyfokú együttműködés is, és ez csak önzetlen egyedek között képzelhető el, önző egyedek erre nem képesek. Ez is az új elmélet mellett szóló érv. Az együttérzésre és önzetlenségre azért is volt és van szükség, mert az ember kicsinyei egészen kivételes módon rendkívül hosszú ideig tartó gondoskodásra szorulnak. A kutatók szerint a kedvesség genetikailag kódolt tulajdonság, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a kedvességnek egészen pontosan mi lehet a genetikai háttere.

 

(STOP/Science Daily)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nincs lélek, nincs kedvesség, önzőség, odaadás, csak pár (vagy nagyon sok) bonyolult kód amit az evolúció során fejlesztett az agyunk...

Egy kisbabát pl. azért látunk aranyosnak, mert úgy lettünk programozva... A kisbaba hatalmas szeme, kicsinyke szája és orra miatt a férfiak nem érzik fenyegetésnek a fiatal utódot, hanem épp ellenkezőleg, gondozzák...

Gyakran hiszem viszont, hogy ha valaki segít valakinek, akár mert az bajban van, vagy lelki gondjai vannak, nem is neki akar segíteni, hanem csak magának, hiszen az érzés ami eltölti az embert miután segített valakin, felemelő és euforikus... talán aki segít, az is önző... ki tudja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ez érdekes...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×