Jump to content
PirateClub.hu

Szenzációs fordulat! Új megvilágításban az evolúció!


bikas
 Share

Recommended Posts

Amerikai kutatók egyre több bizonyítékot halmoznak fel amellett, hogy az ember azért sikeres mint faj a Földön, mert önzésén túllépve képes az együttérzésre, gondoskodásra, nagylelkű segítségre.

 

2yltws4.jpg

A kedvesség sokkal fontosabb, mint eddig hitték

 

Darwin nemcsak a létért való küzdelem (struggle for life), a legrátermettebb egyed életben maradása (survival of the fittest) és a természetes kiválasztódás (natural selection) elveit fogalmazta meg, hanem úgy vélte, hogy az ember egyik legerősebb ösztöne az együttérzés. Munkálkodása után százharminc évvel most kezdik igazolni meglátása igazát amerikai kutatók a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetemen. A szakemberek egyre több bizonyítékot halmoznak fel amellett, amit ők a "legkedvesebb egyed életben maradásának" (survival of the kindest) neveznek.

 

A kutatók szerint az ember minél együttérzőbb, segítőkészebb és nagylelkűbb, annál nagyobb tiszteletre és befolyásra tehet szert embertársai között. Ezzel szemben aki csak a saját érdekeit nézi, azt lenézik, elkerülik, sőt meggyűlölik. Ezért alakulhatott ki az együttérzés és önzetlenség tulajdonsága, és ez az egyik kulcstényezője az emberi faj sikerének a Földön az új elmélet szerint. Az emberekre jellemző a nagyfokú együttműködés is, és ez csak önzetlen egyedek között képzelhető el, önző egyedek erre nem képesek. Ez is az új elmélet mellett szóló érv. Az együttérzésre és önzetlenségre azért is volt és van szükség, mert az ember kicsinyei egészen kivételes módon rendkívül hosszú ideig tartó gondoskodásra szorulnak. A kutatók szerint a kedvesség genetikailag kódolt tulajdonság, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a kedvességnek egészen pontosan mi lehet a genetikai háttere.

 

(STOP/Science Daily)

Link to comment
Share on other sites

Nincs lélek, nincs kedvesség, önzőség, odaadás, csak pár (vagy nagyon sok) bonyolult kód amit az evolúció során fejlesztett az agyunk...

Egy kisbabát pl. azért látunk aranyosnak, mert úgy lettünk programozva... A kisbaba hatalmas szeme, kicsinyke szája és orra miatt a férfiak nem érzik fenyegetésnek a fiatal utódot, hanem épp ellenkezőleg, gondozzák...

Gyakran hiszem viszont, hogy ha valaki segít valakinek, akár mert az bajban van, vagy lelki gondjai vannak, nem is neki akar segíteni, hanem csak magának, hiszen az érzés ami eltölti az embert miután segített valakin, felemelő és euforikus... talán aki segít, az is önző... ki tudja?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...