Jump to content
PirateClub.hu

Mágneses lények élhetnek a Marson


bikas
 Share

Recommended Posts

Egy sok vitát kiváltó marsi meteorit ismét a tudományos világ érdeklődésének középpontjába kerülhet. Új módszerrel vizsgálták ugyanis a kőzetet, amely 13 ezer éve csapódhatott be az Antarktisz jegébe. Újrakezdődhet tehát a vita arról, hogy a meteorit a marsi élet nyomait hordozza-e magán - írja a Discovery News.

 

Az Allan Hills nevű antarktiszi helyszínen begyűjtött, ALH84001 kódnevű meteoritot a Johnson Űrközpontban őrzik, a texasi Houstonban. A tudósok szerint 4,5 vagy 4 milliárd éves lehet, és feltételezik, hogy a Marsról származik.

 

A rajta lévő mikrobák nyomait most megpróbálják újraértékelni a tudósok. Egy korábbi, 1996-os tanulmány szerint a kőzeten lévő vasszulfid és vasoxid szemcsék biológiai eredetűek is lehetnek - nanométeres kiterjedésű szemcsékről van egyébként szó. (A vasoxid egyébként a Földön is elég sok helyen megtalálható: a rozsdapéldául a vas oxidációjakor keletkezik.) Egyesek szerint az apró, féregszerű alakzatok pedig - amelyek szintén a sziklán láthatók - a marsi mikrobák megkövesedett maradványai. Az élet lehetősége a Marson még az akkori amerikai elnököt is megszólalásra késztette, de 1996-ban Bill Clinton sem tudta egyértelműen megmondani, hogy honnan származnak a vasszemcsék.

 

Honnan kerültek rá a szerves anyagok?

 

A kutatási eredményeket azóta is nagyon sokan vitatták, és hamarosan visszakoztak is a NASA azon tudósai, akik a marsi élet nyomainak vélték ezeket a képződményeket. Főleg azon folyt korábban a vita, hogy az élet nyomai valóban a Marsról származnak, vagy az Antarktisz jegéből kerülhettek szerves anyagok - például aminosavak - a kőzetre. Mások pedig azt állították, hogy a vasszemcsék nem is biológiai folyamatok eredményeként láthatók az ALH84001-en.

 

Most azonban új dimenzióba helyezték a kutatásokat a Johnson Űrközpont munkatársai. Ismét bevonták a tevékenységbe David McKay asztrobiológust - aki már az 1996-os vizsgálatban is részt vett -, és újra elemezni kezdték az ALH84001-et. Egy új eljárást használnak jelenleg a kutatók, az úgynevezett "ionsugaras darálást" (ion beam milling).

 

Azt máris megállapították, hogy egy bizonyos geológiai folyamatot biztosan ki lehet zárni, mint olyat, ami a vasszulfid és vasoxid nem szerves keletkezését okozhatta volna. A tudósok ugyanis kiderítették, hogy a meteoriton lévő, vasat tartalmazó szemcsék nem a kőzet belsejében található apró kabonátlemezek olvadásakor keletkeztek.

 

2guwg8i.jpg

Ez a baktérium maradványa?

Mágneses lények hozták volna létre a maradványokat?

Magnetotaktikus baktériumok?

 

A nanokristályok keletkezését ugyan még nem tudják a kutatók, de az egyik lehetséges geológiai folyamat kizárása a marsi élet felfedezésében reménykedőket újra fellelkesítette. Vannak olyan vélemények is, hogy a Földön lévő mágneses baktériumokhoz hasonló lények hozhatták létre a meteoriton lévő maradványokat.

 

A földi magnetotaktikus baktériumok mintájára elképzelhetőnek tartják tudósok, hogy a Marson is lehetnének ilyen egyszerű lények, amelyek önmagukban gyakorlatilag egy mágneses "próbatestet" hordoznak, amelyek segítségével beállnak valamilyen mágneses mező észak-déli pólusának megfelelően.

 

Dennis Bazylinski, a Nevadai Egyetem geo-mikrobiológusa szerint a meteoriton lévő nyomok hasonlóak a földi mintához. Szerinte az ALH84001 magnetitjeinek (mágneses kőzeteinek) 25 százaléka tipikusan földi struktúrákra, magnetotaktikus baktériumokra hasonlít.

 

Egy szkeptikus

 

Ez azonban nem győzte meg Michael Fullert, aki a mágnesességet kutatja a Hawaii Egyetemen. Szerinte 20 nanométer alatti vasrészecskék esetében nem igazolható a mágnesesség - feltehetően a baktériumok számára érzékelhető mágnesességre gondolt, amikor a Discovery News-nak nyilatkozott. Vagyis a meteoriton talált nyomok túl kicsik ahhoz, hogy az életet bizonyítsák a Marson. (A Wikipedia magyar oldalai szerint a földi magnetotaktikus baktériumok valóban 50 nanométeres vasszemcsékből, magnetitkristályokból álló láncot hordoznak magukban. Viszont az ALH84001-en nemcsak 20, hanem 100 nanométeres maradványok is vannak.)

 

Fuller szerint sokkal valószínűbb, hogy a marsi meteorit a Föld légkörébe érve olyan sokkhatásnak volt kitéve, ami a vasszemcsék keletkezéséhez vezetett. A Hold talajában is ezért vannak hasonló kis vasrészecskék - véli a Hawaii-n dolgozó tudós.

(hvg)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...