Jump to content
PirateClub.hu

Megfejtették Szerga eltűnésének titkát!


bikas
 Share

Recommended Posts

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tigrise nem csak él és egészséges, hanem kistigriseket hozott a világra - jelentette be Vlagyimir Peszkov, Putyin szóvivője, miután a sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az állat eltűnt a tudósok radarjairól.

 

Putyin tavaly tette fel egy előzőleg általa altató lövedékkel elkábított tigris nyakára az örvet, amely a GLONASZSZ, az orosz műholdas helyzetmeghatározó rendszer segítségével lehetővé teszi a tudósoknak, hogy figyelemmel kísérjék kóborlásait. Putyin fellépésével indult be a "Tigris hadművelet", az usszuri tigrisek tanulmányozását és megmentését szolgáló, nagyarányú orosz program.

 

Az utóbbi időben azonban elterjedt, és nagy figyelmet keltett, hogy a Szergának elnevezett tigris elpusztult.

 

A szóvivő beszámolt róla, hogy mindössze Szerga GLONASZSZ-nyakörvének akkumulátora merült le, ezért tűnt el a radarokról, de amikor október 20-án befogták, kiderült, hogy kölykei lerágták a kis szerkezet antennáját. Október 26-án Szerga egy fia, a Bokszer nevű, másfél éves hím is kapott nyakörvet. Őt már ismerték a tudósok, ugyanis az automatikus infravörös kamerák felvételein többször látták Szergával. A rokonságot a genetikai vizsgálatok is igazolták, mi több, Bokszer papáját is megtalálták a Professzor néven számon tartott hím "személyében".

 

Szergán és rokonságán kívül még egy tigris visel GLONASZSZ-nyakörvet: őt pici korában találták tavasszal. Anyja elpusztult, ezért őszig emberek nevelték, aztán nyakörvvel szabadon engedték. A Moszkovszkij Komszomolec pénteki cikke szerint ez volt az első eset, hogy rabságban nevelkedett tigrist visszaengedtek a szabad természetbe.

 

Becslések szerint ma már csak mintegy 500 usszuri tigris él szabadon az Amur és az Usszuri folyó menti tajgában, és évente 10 százalékkal csökken számuk, Kínában pedig, ahol a hagyományos orvoslás használja a tigrisből készült termékeket, már csak alig néhány egyed él szabadon.

 

A tigrisnek csak két ellensége van. Az egyik a medve, amely azonban csak kölykökre és legyengült felnőtt állatokra veszélyes. A másik az ember, aki irtja az erdőt, vadászik a tigrisek fő táplálékául szolgáló patásokra, és vadászik is a fenséges nagymacskákra, noha ez szigorúan tilos.

 

A tudósok már feladták a reményt, hogy megmenthetik az usszuri tigrist a kipusztulástól, de 2008-ban a kormány az ilyen célra fordított eddigi legnagyobb összeget adta az Orosz Tudományos Akadémiának a "Tigris-hadműveletre", amelynek keretében öt év alatt több száz, a tigrisek mozgását videóra rögzítő, úgynevezett fotócsapda és műholdról követhető nyakörv segítségével tanulmányozzák a tigrisek életmódját és azt, hogy milyen hatással van rájuk az élettér változása.

 

Putyinnak egyébként "van" még egy tigrise: születésnapjára kapta a kölyköt minden környezetvédelmi szabály megsértésével tavaly, így nem csoda, hogy az ajándékozó neve titokban maradt. A Putyin-család néhány hétig cirógatta-dédelgette a kis nagymacskát, aztán átadta egy állatkertnek.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...