Jump to content
PirateClub.hu

Lakóparkok a tengerben - a hét műholdképe


bikas
 Share

Recommended Posts

Őszi időjárásunkba szeretnénk további melegséget vinni, amikor bemutatjuk a különleges építményeiről híres turistaparadicsomot, Dubajt, ahol a mesterséges szigetekkel megnövelt homokos tengerparton ilyenkor is 20-30 Celsius-fokot mérnek.

 

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában találhatók a modern kori építészet legmerészebb, rekordokat döntögető vívmányai. Ilyen például a világ első 7 csillagos, mesterséges szigetre épült szállodája, a Burdzs el-Arab, amely a legnagyobb magasságot elérő hotel is egyben (321 méter). 1999. december 1-jén nyitotta meg kapuit kizárólag a vastag pénztárcájú turisták számára, hiszen a legolcsóbb szobát is 1000 dollárért kínálják.

 

Hat évvel később, 2005-ben készült el a Perzsa-öböl aljából kiemelt, nagy erejű szivattyúkkal a helyükre "fújt" homokból, valamint kőből épített pálma alakú sziget, a Palm Dzsumeira. A "pálma levelein" szállodák és luxusvillák sorakoznak, amelyeket hullámtörő gátak védenek. A terület kihasználtságát jellemzi, hogy a 2 kilométeres "pálmalevélen" egy házsor 71 épületből áll.

 

28bxhd0.jpg

A Dzsumeirát a Palm Dzsebel Ali, a The Worldnek elkeresztelt 300 mesterséges szigetből álló, Földet ábrázoló szigetcsoport, majd a még építés alatt álló Palm Deira követte. Az építés folyamatát bemutató képsorozatunk a Palm Dzsumeira és a The World növekedését mutatja be. Meg kell említenünk még a világ legmagasabb felhőkarcolójának (818 m) szánt Burdzs Dubajt, amely a tervek szerint 2010 januárjában nyitja meg kapuit.

2v1nrlk.jpg

A műholdkép-sorozat 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 és 2008-ban készült a NASA ASTER műszerével

 

Hogy az egész építkezés előzményeiről is megtudjunk valamit, körülbelül 50 évet kell visszautaznunk az időben, amikor Dubaj folyójának kikotrásával komoly kereskedelmi szerephez jutott a város. Ezután 20 évvel, 1971-ben a régió emirátusainak összefogásával megalapították az Egyesült Arab Emírséget, s a kőolajból befolyó bevételt a turizmus fejlesztésére fordították. Később, amikor jelmondatuk - a széleskörű szolgáltatásra célzó - "Mindent egy helyen!" kezdett valóra válni, már nem az olaj, hanem a turisták tömkelege volt anyagi jólétük legfőbb forrása.

 

(origo)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...