Jump to content
PirateClub.hu

A hét csillagászati képe - Leonida-tűzgömb


bikas
 Share

Recommended Posts

November 17-én este az ország több pontján látták a Leonidák meteorraj kitörését. Egy kisebb csoport a tési szélmalmok mellől észlelt és fotózott.

 

2009. november 17-én nagy várakozással készültünk a 55P/Tempel-Tuttle-üstökös anyagfelhőjének, a Leonidák meteorraj várható erős maximumának a megfigyelésére. A magasabb hegyvonulatok kiemelkedtek a ködrétegből, így érdemes volt egy közeli, de magasabb észlelőhelyet keresni. Az MCSE Balatonfűzfői Helyi csoport észlelőivel telefonon egyeztetve végül is a közeli Tési-fennsíkra esett a választásunk. Indulás előtt Gubicza László a biztonság kedvéért felhívta munkatársát a helyszínen, aki megerősítette, hogy szép csillagos égbolt van, látszik a Jupiter és a Tejút sávja is.

 

493 méter magasan, a Held- és Ozi-malom között (utóbbihoz közelebb) csodálatosan szép, valóban Tejutas ég fogadott bennünket – viszont igen erős szél fújt. Egy ideig az őszi-téli égbolt látványában gyönyörködtünk, majd a fényképezőgépeket az autók szélárnyékában felállítva 20:00 UT-tól elindult a fényképezés, összesen 5 géppel. Hagyományos vizuális észlelést és jegyzetelést nem végeztünk, csupán gyönyörködtünk a felvillanó nyomokban és az égboltban. Később kicsit romlott az ég a vonuló felhőzet miatt, de az előrejelzett maximum, 21:40 UT után megint teljesen tiszta lett. A várt nagy hullás ugyan elmaradt, de így is sok szép, jellegzetes Leonidát láttunk hosszú pályát befutva, de a talán a más rajokból származó meteorok száma még több volt.

 

29uvsp0.jpg

A hét csillagászati képe november 17-én 22:53:54 UT-kor készült Canon EOS 400D fényképezőgéppel (18 mm, f/3,5, ISO 1600, 30 s expozíció)

 

Éjfél körül terveztük befejezni az észlelést, néhányan már elkezdtek összepakolni, amikor én még egy utolsó felvételt készítettem. Ezen a felvételen látható egy Leonida-tűzgömb, 22:53:54 UT-t mutatott a gép órája. Szabadszemmel is szépen látható volt a jellegzetes, hosszú pályát befutó, kezdetben zöldes, majd sárgásfehér, végén narancsos színű és felfényesedő kb. -3 magnitúdós tűzgömb, az örömkiáltások után meg szerettem volna nézni és mutatni barátaimnak a gép kijelzőjén a felvételt, de már nem sikerült – lemerült a fényképezőgép akkumulátora. Sajnos a kép életlen lett kissé, de így is jól látszik a bal oldali Ozi-malomtól az Orionban felvillanó Leonida.

 

(csillagászat)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...