Jump to content
PirateClub.hu

Ijesztő: 10 millió tonna szén-dioxidot pumpálnának a városka alá


bikas
 Share

Recommended Posts

Mintegy 800 ezer tonna szén-dioxidot pumpálna egy olajtársaság egy dél-hollandiai kisváros alatti megüresedett földgázlelőhelyre. A holland kormány áldását adta a projektre, a helyiek azonban bírósághoz fordulnak.

 

A holland környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium szerdán jelentette be: hozzájárul ahhoz, hogy a 43 ezres Barendrecht alatt mintegy két kilométer mélyen elterülő egykori földgázlelőhelyre a Royal Dutch Shell nagy mennyiségű szén-dioxidot pumpáljon. Az eljárás lényege, hogy az üvegházhatású gáz így nem kerül a légkörbe, következésképpen nem járul hozzá a globális felmelegedéshez sem.

 

A kormány becslései szerint 10 millió tonna szén-dioxid férne el a város alatti két üregben. A projekt első lépésében csak az egyik gázmezőt használnák, s szigorúan ellenőriznék a folyamatot. A másikat csak akkor vennék igénybe, ha minden rendben zajlik.

 

A Rotterdamtól 18 kilométerre fekvő város lakói azonban hevesen tiltakoznak a terv ellen, a települési önkormányzat pedig azonnal jogi lépéseket helyezett kilátásba, hogy megakadályozza a "zöldberuházást".

 

rvkp44.jpg

 

"A kormány teljesen vak a barendrechtiek aggályaira" - fogalmaz Simon Zuurbier városi elöljáró egy közleményben, amelyben azt veti a kabinet szemére, hogy "engedi, hogy a Shell túszként bánjon vele".

 

Az úgynevezett szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (Carbon Capture and Storage, CCS) technológiáját most alkalmaznák először Hollandiában. Európában tucatnyi hasonló projekt fut, többnyire szénerőművek karbonkibocsátásának semlegesítésére.

 

Környezetvédők szerint a technológia számos veszélyt rejt. Az esetlegesen kiszivárgó szén-dioxid például beszennyezheti a vízkészletet, ami pusztító hatással lenne a növényekre és a talajban élő állatokra, sőt a környéken élő emberekre is. Egy általánosabb kitekintésű bírálat arra mutat rá, hogy a CCS-technológia bevezetése csak elodázza a fosszilis energiahordozóktól való függőség leépítését, a megújuló energiaforrások térnyerését.

 

A környezetvédelmi és gazdaságossági aggályok ellenére úgy tűnik, hogy a döntéshozók felkarolták a CCS-t, és már a decemberi koppenhágai klímacsúcson kötendő megállapodás egyik pillérének tekintik.

 

(168ora)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...