Jump to content
PirateClub.hu

Rejtőzködő kozmikus objektumokat kutat a NASA új csillagászati műholdja


bikas
 Share

Recommended Posts

Ködös, poros vagy rejtőzködő kozmikus objektumokat kutat majd az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) széles látószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja, amelyet decemberben állítanak pályájára. A projekt 320 millió dollárba, azaz 56,8 milliárd forintba kerül.

 

Féléves küldetése során a csillagászati műhold az egész égboltot körbepásztázza, infravörös sugárzást keresve - ezt az emberi szem számára észlelhetetlen fényt bocsátják ki a leghidegebb űrobjektumok, amelyek fölött eddig "átsiklottak" a csupán a látható fényt érzékelő teleszkópok.

 

"Számításaink szerint sok aszteroidát, csillagot és galaxist találunk, de olyasmit is felfedezhetünk, amit jelenleg senki elképzelni sem tud" - hangsúlyozta Edward Wright, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem csillagásza, a projekt vezető kutatója.

 

Az asztronómusok reményei szerint a WISE révén nagy számban fedezhetnek fel úgynevezett barna törpéket, lassan, több százmillió év alatt kihűlő égitesteket: a Napnál sokszorosan kisebb "gázlabdák" belsejében ugyanis nem játszódnak le olyan fúziós reakciók, amelyek a csillagokban energiát termelnek. A barna törpék optikailag láthatatlanok, mivel csupán infravörös fényt bocsátanak ki.

 

Feltételezések szerint barna törpék sokkal nagyobb számban fordulnak elő a környező univerzumban, mint csillagok. Közülük némely közelebb lehet a Földhöz, mint a legközelebbi ismert csillag, a Proxima Centauri, amely 4 millió fényévnyi távolságra van bolygónktól.

 

Az infravörös sugárzás áthatol a poron is, ennél fogva a WISE képes lesz "bekukkantani" a világegyetem legtávolabbi galaxisait borító sűrű "ködfátyol" mögé. Itt rejtőzködhetnek az úgynevezett ultrafényes infravörös galaxisok, amelyek a tudósok feltételezése szerint "csillagkeltetőként" működnek. Fényerejük milliárdszor erősebb, mint a Napé, ám többségük infravörös fényt bocsát ki.

 

A WISE a kutatók szerint a Föld háza táján is keresgél, ahol akár több száz új "szereplővel" gazdagíthatja a bolygónkhoz veszélyesen közel merészkedő ismert űrobjektumok listáját.

 

(mti)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...