Jump to content
PirateClub.hu

Az USA már a húszas években a Marson kereste a földönkívülieket


bikas
 Share

Recommended Posts

Mégsem a hatvanas években indult ET rádiós kémlelése, mint ahogy azt sokan gondolták. Egy amerikai blog egy olyan táviratra bukkant, ami azt bizonyítja, már a múlt század húszas éveiben elindult az idegenvadászat az Egyesült Államokban.

 

Ha ET-vel szeretnénk beszélgetni, kevés egyértelmű megoldás kínálkozik. Ezek közül az egyik – és talán a leggazdaságosabb – ha telefonon csevegünk vele. Ahhoz azonban, hogy tárcsázzuk, nem árt, ha tudjuk a számát. Vagy legalábbis azt, hol lakik...

 

A kutatók mindmáig úgy gondolták, hogy az első olyan program, amely idegen civilizációk (rádió)jeleinek felfedezésére indult, a hatvanas években az amerikai Cornell Egyetemen indított Ozma program volt. A Letters of Note nevű amerikai blog által talált levél tanúsága szerint azonban a hallgatózás közel négy évtizeddel előbb kezdődhetett el.

 

Az érdeklődésre számot tartó irományok gyűjtésével foglalkozó blogon egy olyan táviratot tettek közzé, ami utasítja a Haditengerészet tisztjeit, hogy működjenek együtt a tudósokkal egy kísérletben. A David Todd professzor által megálmodott adatgyűjtés során a haditengerészet valamennyi rádióvevő állomása a Mars felé irányítja figyelmét (természetesen addigi munkájuk el nem hanyagolásával) és fülel.

 

Az 1924. augusztus 21-e és 24-e között Todd professzor elérte a lehetetlent: az egész haditengerészet a Marsra hallgatott, mivel – írja a távirat – a tudósok arra számítottak, hogy a marsiak esetleg szintén megkísérelnek kommunikálni velünk.

 

A meglehetősen elbizakodottnak tűnő reményeket az a tény is táplálta, hogy a Föld-Mars távolság jó évszázada a legkisebb volt ezekben a napokban. Mi sem természetesebb, hogy marsi ismerőseinkkel ekkor kell felvenni a kapcsolatot.

 

Sajnos ez alkalommal a Világok harca elmaradt: a kísérlet során a felvevőkészülékek nem rögzítettek mást, mint elektromágneses zörejeket – annak ellenére, hogy Todd a jobb vétel érdekében a kereskedelmi rádiózást is korlátozni kívánta volna. Az 1924-es kísérlet mindazonáltal a táviratnak köszönhetően elfoglalta illő helyét a földöntúli” intelligencia kutatásában, mint az egyik legfontosabb mérföldkő.

 

(nyest)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...