Jump to content
PirateClub.hu

Nagy hatótávolságú az Intel új Wi-Fije (akár 100 km!)


bunfi
 Share

Recommended Posts

Az Intel és a Berkeley Egyetem kutatói olyan Wi-Fi eszközöket fejlesztettek ki, amelyek hatósugara akár 100 kilométer is lehet. A vállalat szerint a nagy hatósugarú Wi-Fivel a fejlődő országok kisebb települései könnyen az internetre kapcsolhatók. Ebben a tekintetben a Wi-Finek hasonló szerepet szánnak mint a WiMAX-nek, csak amíg egy WiMAX torony ára több tízezer dollár is lehet, egy nagy hatótávolságú Wi-Fi torony már ezer dollárból kihozható.

A nagy hatótávolság eléréséhez egy speciális antennára van szükség, a tesztben használt hozzáférési pont teljesen szokásos, egyedül a szoftverét kellett módosítani. A trükk az irányított antennákban keresendő: a vezeték nélküli hozzáférési pontok antennái 360 fokban sugároznak, irányított antennával azonban elérhető, hogy az adatok elérjenek az akár több tíz kilométerre levő következő antennáig is -- de csak oda, sehová máshová. Az Intel szerint a technológiával könnyen eljuttatható az internet a városoktól távol eső kisebb településekre is. Természetesen a felhasználók nem ezekhez a "buherált" elérési pontokhoz csatlakoznának, hanem hagyományos kialakításúakhoz. A módosított elérési pontokhoz nem is tudnának csatlakozni, az Intel kutatói ugyanis a szoftver módosításával kiiktatták ezt a lehetőséget, illetve több más funkciót is, így érték el a lehető legnagyobb hatósugarat. A jelek irányítása természetesen nem egyszerű, az antennákat pontosan be kell állítani és arra is figyelni kell, hogy a jel útjába kerülő tárgyak hogyan zavarják a kommunikációt.

 

A chipgyártó szerint a nagy hatótávolságú Wi-Fi nem csak olcsóbb a WiMAX-nél, hanem gyorsabban is telepíthető, ugyanis az általa használt frekvenciatartomány a legtöbb országban szabadon használható, így nincs szükség hatósági engedélyek beszerzésére. Az Intel tervei szerint az idén Ugandában teszteli majd élesben a nagy hatótávolságú Wi-Fit.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...