Jump to content
PirateClub.hu

A szerencse tanulható


hankock
 Share

Recommended Posts

Egy brit pszichológus szerint a balszerencsés emberek megváltoztathatják az életüket és megtanulhatják, hogyan váljanak szerencsésekké.

Richard Wiseman, a Hertfordshire-i egyetem pszichológia professzora egy évtizede kutatja, miért van az, hogy egyes emberek balszerencsésnek érzik magukat, míg mások inkább a szerencse fiai.

 

Hirdetést adott fel, hogy jelentkezzenek nála önkéntes kísérleti alanynak olyan emberek, akik különösen balszerencsésnek, vagy ellenkezőleg, szerencsésnek érzik magukat. Az évek során 400, a legkülönbözőbb korú és szakmájú férfi és nő segítségével végezte el a kísérleteket.

 

 

 

Többek között részletes naplót kellett vezetniük, de olyan egyszerű kísérletekben is részt kellett venniük, amelyek azt bizonyították: a fő különbség az, hogy a szerencsések észreveszik és megragadják a lehetőségeket, a pechesek meg nem.

 

Wiseman professzor például a kísérleti alanyok kezébe nyomott egy újságot, azt kérve, nézzék át és számolják meg a benne látható fotókat. A szerencsétlenek átlagosan két perc alatt számolták össze a fotókat, a szerencsések viszont pár másodperc után abbahagyták. Azért, mert a második oldalon ott volt egy féloldalas, óriás betűkkel szedett felirat: hagyd abba a számolást, 43 kép van az újságban. A szöveg szinte kiugrott a lapból, a balszerencsések mégis hajlamosak voltak arra, hogy ne vegyék észre.

 

Volt egy második nagybetűs szöveg is az újságban, nagyjából a felénél: "Ne számolj tovább. Mond meg a kísérlet vezetőjének, hogy olvastad ezt az üzenetet és nyersz 50 fontot!" A pechesek csoportja megint hajlamos volt arra, hogy ne vegye észre az üzenetet, annyira lefoglalta a fotók számolása.

 

A személyiség vizsgálatok bizonyították, hogy a pechesek különösen izgulnak, ez pedig megakadályozza a váratlan lehetőségek felismerését.

 

A professzor szerint van néhány tanulható trükkje a szerencséssé válásnak:

 

- figyelni kell a váratlan lehetőségek felbukkanására

- hallgatni kell az ember ösztöneire

- önbeteljesítő jóslásokat kell generálni pozitív várakozásokkal

- rugalmasan kell kezelni az eseményeket, a balszerencsés történetekben is megtalálva azok jó oldalát

- a pechesek túlságosan ragaszkodnak a rutinhoz, a szerencsések készek elfogadni a változatosságot

 

Wiseman professzor létrehozott egyfajta "szerencse iskolát", peches embereket tanított meg a fenti módszerekre és arra, hogy szerencsésebb emberként gondoljanak magukra. Felkérte őket, hogy eszerint viselkedjenek, majd egy hónap múlva kikérdezte őket. A változás drámai: 80 %-uk azt mondta, boldogabb, elégedettebb az életével és - ami a legfontosabb - szerencsésebb.

aqui.la

Link to comment
Share on other sites

nekem ez úgy jött le, hogy vannak a Pesszimista punya emberek, akik sírnak, hogy nem jó nekik, de nem is tesznek azért, hogy jobb legyen, meg vannak az optimista életművészek, akik belátják azt, hogy mi jó nekik, és ez alapján élnek :P lehet én vok a hülye, de ezt szerintem nem tanulni kell, hanem csak simán csinálni, aztán úgyis belejön az ember :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...