Jump to content
PirateClub.hu

Ujjlenyomattal azonosítják Leonardo da Vinci egy ismeretlen képét


hankock
 Share

Recommended Posts

Meglehet, hogy egy eddig ismereten Leonardo da Vinci-portrét sikerült azonosítania egy párizsi laboratóriumnak a reneszánsz mester ujjlenyomata alapján.

preview-1620613568.jpg

A laboratórium szerint a női portrét ábrázoló rajzon Leonardóéhoz "nagyon hasonló" ujjlenyomatot találtak - számolt be róla kedden a bbc.co.uk hírszolgálata az Antiques Trade Gazette cikke nyomán.

 

A képet korábban egy XIX. század eleji német munkának tartották. A Reneszánsz ruhás fiatal lány portréja című alkotás 1998-ban 19 ezer dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén, s tavalyelőtt hasonló összegért cserélt gazdát, amikor egy kanadai gyűjtő, Peter Silverman megvásárolta. Azért fordult szakértőkhöz, mert gyanította, hogy valami nagyon értékes alkotás birtokába jutott.

 

Ha valóban Leonardo-rajzról van szó, akár több tízmillió dollárt érhet.

 

A portrén talált ujjlenyomat Leonardo mutató vagy középső ujjának lenyomatával mutat hasonlóságot, amelyet korábban da Vinci Vatikánban található Szent Jeromos című festményén találtak meg. Ezt a képet még művészi pályafutása kezdetén festette, amikor köztudomásúlag még nem voltak segédjei.

 

A lány portréjának infravörös elemzése komoly stilisztikai egyezéseket mutatott Leonardónak azzal a női portréjával, amely a windsori kastélyban függ. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a tinta- és krétarajz ráadásul egy balkezes művész alkotása, da Vinci pedig balkezes volt.

 

A szénizotópos kormeghatározás szintén megerősítette, hogy az alkotás a XV. századból származhat, amit a képen megjelenő korabeli hajviselet is valószínűsít.

 

Martin Kemp da Vinci-kutató, az Oxford Egyetem nyugalmazott művészettörténet-professzora szerint az ábrázolt leány Bianca Sforza lehet, Ludovico Sforza milánói herceg (1452-1508) lánya.

 

A 33x23 centiméteres portrét jövőre Svédországban kiállítják.

 

(MTI)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...