Jump to content
PirateClub.hu

Intel: optikai kábelt a PC-be!


hankock
 Share

Recommended Posts

A vállalat egy új, a maiaknál jóval gyorsabb interfészt fejlesztett ki a perifériák számára. A Light Peak már jövőre bevetésre kész lehet, ha az iparág is úgy akarja.

 

 

Light PeakEgy olyan fejlesztést is bemutatott a tegnap véget ért Intel Developer Forum (IDF) technológiai show-n az Intel, amely a vállalat integrált optikai áramkörökkel kapcsolatos kutatásainak eredményeire épít. Egy száloptikát használó adatátviteli technológiáról van szó, amely a cég szerint kiválthatná a PC és a különféle perifériák csatlakoztatásához ma használt rézkábeleket.

 

Az egyelőre Light Peak munkanéven hivatkozott megoldás lelke egy olyan optikai modul, amely az elektromosságot fénnyé alakítja, és vice versa. Az optikai konverter a szilíciumtechnológiának köszönhetően mindössze 12 x 12 milliméter méretű, jóval kisebb, mint a távközlésben az optikai hálózatoknál használt modulok, de ami még fontosabb: jóval olcsóbban is gyártható azoknál. Az Intel szerint a chipet egy kontrollerrel az alaplapokra lehetne integrálni, és az optikai vezetéken a legkülönfélébb perifériákat (monitort, külső meghajtókat, szkennert, médialejátszót, fényképezőgépet stb.) lehetne a segítségével csatlakoztatni a PC-hez.

 

A kérdés az, hogy ez miért lenne jó. Az Intel azt mondja, hogy az optikai kábel rendkívül nagy sávszélességet biztosít (jelenleg 10 Gbps-ot tud, de 100 Gbps-ig is skálázható), és mivel egy időben több protokollt is képes kiszolgálni, alkalmas lehet minden csatlakoztatott eszköz adatforgalmának „aggregálására”. Ez azt jelentené, hogy elég lenne egy vezeték, amelyhez például egy hubon keresztül lehetne csatlakoztatni a különféle külső eszközöket. De – mondja a cég – az alaplapra akár több Light Peak portot is lehet szerelni.

 

A megoldás legfőbb előnye azonban mégis az, hogy a száloptikán az adatátvitel minőségét és sebességét nem befolyásolja az elektromágneses interferencia, és a rézkábeleknél jóval hosszabb vezetékeket is lehet használni. A CNET News.com beszámolója szerint az IDF-en a vállalat egy olyan PC-t demózott, amely egy 30 méter hosszú Light Peak kábelen keresztül jelenített meg HD-filmet egy monitoron. Elképzelhető az is, hogy a jövőben rézkábellel párosítják az optikait, hogy tápárammal is el tudják látni a csatlakoztatott eszközöket – mondta a bemutatót tartó Jason Ziller.

 

A megoldáshoz szükséges alkatrészek elméletileg már jövőre készen állnak majd, ígéri az Intel. Kérdés azonban, hogy az iparágat sikerül-e a vállalatnak meggyőznie arról, hogy valóban szükség van egy újabb adatátviteli szabványra például a hasonló céllal megalkotott és ma már széles körben használt USB mellett. Jelenleg egyeztetnek a technológiában potenciálisan érdekelt cégekkel, és szeretnék minél hamarabb elindítani a Light Peak szabványosítását – mondta Ziller.

 http://itcafe.hu/hir/intel_optikai_kabelt_pc_light_peak.html

 

(ITcafe)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...