Jump to content
PirateClub.hu

Új honlap indult a veszélyes kisbolygók követésére


Venheidem
 Share

Recommended Posts

Asteroid Watch a NASA új honlapjának a neve, ahol a Földünket becsapódással veszélyeztető kisbolygókkal kapcsolatos friss információk áttekinthetők. Az egyik újdonság egy radarfelvételekből készített animáció egy tripla kisbolygóról.

 

20090817kisbolygo3.jpg

 

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy kisbolygók nemcsak a Mars és a Jupiter között, hanem a Naprendszer belső részén, a Föld pályájának térségében is előfordulnak. Ezek becsapódása pedig súlyos következményekkel járhat.

A NASA Asteroid Watch néven új honlapot indított, amelyen a bolygónkhoz közeli pályájuk miatt veszélyes kisbolygókról olvashatók a legfrissebb információk. Az oldal felsorolja a napjainkban legveszélyesebbnek tekintett aszteroidákat, linkekkel ellátott általános áttekintést ad az égitestekről és az általuk képviselt veszélyekről. Összefoglaló olvasható a fontos űrszondás küldetésekről, és gazdag képanyag, valamint videók és animációk tölthetők le a témakörben. Az érdeklődők egy egyszerű szoftvert is kaphatnak, amelynek segítségével a kívánt égitestek közelítéseinek paraméterei nézhetők meg a jövőbeli időpontokban.

 

Tripla kisbolygó járt mellettünk

 

A becslések alapján a kisbolygók jelentős része, legalább tizede kettős vagy többszörös objektum, ahol az egyes komponensek egymás körül keringenek. Jelenleg két olyan, a Földhöz közeli kisbolygót ismernek, amelynél három tag kering egymás körül.

 

Egyikük a 1994 CC jelű objektum, amely 2009. június 10-én 2,5 millió kilométerre haladt el mellettünk. A közelítést kihasználták a szakemberek, hogy az égitestet az arecibói és a goldstone-i rádiótávcsövekkel megfigyeljék. Az ekkor rögzített mérések alapján állították össze az alábbi animációt.

 

20090817kisbolygo.gif

Animáció a tripla 1994 CC kisbolygóról és két holdjáról (JPL, NASA)

 

A 700 méteres központi kisbolygó körül két apró, közel 50 méteres kísérő kering. Bár a trió pályáján időnként bolygónkhoz közel kerül, egyelőre nem veszélyeztet becsapódással. Legközelebb 2074-ben fog ismét elhaladni mellettünk, és akkor sem jön 2,5 millió kilométernél közelebb.

 

Origo

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...