Jump to content
PirateClub.hu

Az AIDS egy hiányzó láncszemére bukkantak a csimpánzoknál


Zotyacom
 Share

Recommended Posts

Tudósok úgy vélik, rábukkantak az AIDS vírus fejlődésének egy hiányzó láncszemére, ami segíthet a HIV elleni elég kilátástalan küzdelemben.

 

 

A láncszem áthidalja a majmokra gyakorlatilag ártalmatlan, míg az embereknél millióik halálát okozó fertőzés közötti szakadékot. A kapocs egy vírus, ami a vadon élő csimpánzok között pusztít, olvasható a Nature magazin csütörtöki számában megjelent tanulmányban. Az ember mellett a csimpánz az első főemlős faj, melynek képviselőit egy HIV-vel rokon vírus jelentős mértékben megbetegített, ami feltehetően annak is tulajdonítható, hogy a csimpánzok a legközelebbi rokonaink.

 

Az AIDS vírusának majmoknál előforduló változata az úgynevezett majom immunhiány vírus (SIV), azonban a legtöbb fertőzött emberszabású majom tünetmentes. "Ha rá tudnánk jönni, miért nem betegednek meg tőle a majmok, akkor talán az embereknél is eredményesebben vehetnénk fel a harcot a kórral" - vélekedik Beatrice Hahn, az Alabama Egyetem orvos professzora, a tanulmány vezetője.

 

A csimpánzokon természetes élőhelyükön, a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban végzett, kilenc évet felölelő tanulmány megállapította, hogy a SIV-el fertőzött majmok halálozási aránya 10-16-szorosa az egészséges példányokénak. A fertőzésbe belepusztult állatok boncolási eredményei szokatlanul alacsony T-sejtszámot mutattak, gyakorlatilag ugyanazt, ami az AIDS-ben szenvedőknél is jelentkezik, magyarázta Hahn egy telefonos interjúban.

 

Amikor a tudósok alaposabban szemügyre vették a vírustörzset, felfedezték, hogy a csimpánzokat tizedelő vírus a lehető legközelebbi rokona az embereket elsőként megfertőző vírusnak. "Evolúciós és járványügyi szemszögből ezeket az adatokat egy 'hiányzó láncszemként' értékelhetjük a HIV járvány történetében" - mondta dr. Daniel Douek, az USA Allergiás és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) AIDS kutatója, aki nem érintett a Nature-ben megjelent tanulmányban.

 

A majmok és az emberszabású majmok - kivéve a csimpánzokat - úgy tűnik valamilyen evolúciós alkalmazkodásnak köszönhetően túlélik a vírust, ami feltehetően a sejt receptoraikat érinthette, tette hozzá Douek. A csimpánzok fertőződése viszonylag újkeletű, tehát ők nem alkalmazkodtak. Hahn szerint a csimpánzok és az emberek valószínűleg ugyanazon a módon, fertőzött majmok elfogyasztásával kapták el a vírust, és ugyanúgy is terjesztik, azaz nemi úton.

 

Afrika csimpánz állománya erőteljesen apad, ami sok tényezőnek betudható, tette hozzá a tanulmány társszerzője, Michael Wilson, a Minnesota Egyetem antropológia professzora, a tanzániai Jane Goodall Intézet terep kutatásainak egykori vezetője. A vadászat, az élőhely szűkülése és a betegségek rohamosan csökkentik a csimpánzok számát és nehéz kibogozni mekkora szerepet játszik ebben a SIV. "Egy újabb gond" - utalt a vírusra Wilson. "A legutolsó dolog amire ezeknek a csimpánzoknak szükségük van, az egy újabb halálforrás."

(SG)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...