Jump to content
PirateClub.hu

Manipulatív nyávogás: kisbabát utánoz a macska


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

A macskák akaratos, kérelmező nyávogással adják gazdájuk tudomására, ha éhesek, amely a kisbabák sírására hasonlít. Ez a nyávogás eltér a többitől, és sokkal idegesítőbb, hogy még az alvó embert is képes legyen kiűzni az ágyból.

 

Ez a különleges nyávogás gyakran ébresztette Karen McCombot, a Sussex Egyetem viselkedéskutatóját, és ha már úgyis fent volt, macskavizsgálatba kezdett és a Current Biology folyóiratban összegezte eredményeit.

 

A kutató ezt a hangot – ami a magas frekvenciájú, éles nyávogást és kellemesebb, alacsonyabb frekvenciájú dorombolást váltogat -, kérelmező dorombolásnak nevezi. Szerinte ez befolyásolja az emberek macskákkal kapcsolatos viselkedését, írja a Register.

 

994527_568686fcc775f1c13970a31f1fc90cea_wm.jpg

 

Kutatócsoportjával tíz macska dorombolását rögzítette, amelyek között volt olyan, aki éppen ételért könyörgött, és volt olyan is, aki csak úgy dorombolt. Ezután ugyanolyan hangerővel ötven embernek játszották le a hangokat. A kérelmezőnek nevezett hangot az emberek nyomatékosabbnak, sürgősebbnek és kevésbé kellemesnek ítélték. Amikor a kutatók kiiktatták a hangból az éhes, sírós nyávogást, és csak a maradékot hagyták meg, az önkéntes kísérleti alanyok azt mondták, a jelzés kevésbé sürgető.

 

McComb szerint a macskák az éles nyávogással a kisbabák sírását utánozva manipulálják az embereket. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a macskák és a kisbabák sírása hasonló frekvencián mozog.

 

Csakúgy, mint a kisbabák, a házi macskák is valaki mástól függő lények, mondja Tony Buffington, az ohiói állami egyetem állatorvos professzora, aki nem vett részt a kutatásban. „Az állatok alaposan megfigyelik gondviselőiket minden hang és jelzés után, amelyet kiadnak. Ahhoz fognak ragaszkodni, amelyik beválik" – fogalmazott.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...