Jump to content
PirateClub.hu

Az ismert világűr leghidegebb pontja


T.Sz.v2
 Share

Recommended Posts

Néhány nappal ezelőtt a mikrohullámú háttérsugárzást vizsgáló Planck űrteleszkóp egyik műszere elérte a −273,05 Celsius-fokos működési hőmérsékletét, és ezzel a leghidegebb ismert objektum lett a világűrben.

 

Július elején a Planck űrteleszkóp HFI műszere elérte a mínusz 273,05 Celsius-fokos működési hőmérsékletet, és ezzel csaknem egyidőben az űreszköz megkezdte a végső, a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontja körüli működési pályára álláshoz vezető manővert is, írja a hirek.csillagaszat.hu.

 

A Planck négyféle hűtőrendszerrel van felszerelve. Ezek közül az első passzív hűtés: a műszerek hősugárzás formájában történő energialeadással mínusz 230 Celsius-fokos hőmérsékletet érnek el. Az abszolút zérót, az elméletileg lehetséges legalacsonyabb hőmérsékletet 0,1 kelvinre megközelítő hőmérsékletet a műszerek lépcsőzetesen, három aktív hűtőrendszer segítségével érik el.

 

A Planck-szonda az ősrobbanás maradványsugárzását, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást fogja tanulmányozni az eddigieknél sokkal jobb térbeli felbontással és érzékenységgel. A cél a háttérsugárzás hőmérsékletében bekövetkező milliomod fokos térbeli fluktuációk mérése. Ez olyan bonyolultságú feladat, mintha a Földről egy, a Hold felszínén ülő nyúl teste által kibocsátott hősugárzást szeretnénk detektálni. A lehető legjobb jel/zaj viszony elérése érdekében ezért kell a szonda detektorait az abszolút nulla fokhoz ilyen közeli hőmérsékletre lehűteni.

 

565965_8ef73b19f6071051b5694ee67a40b69e_wm.jpg

 

2009. július 2-án a szondát irányító csapat megkezdte azt a manővert is, melynek eredményeként az űreszköz a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontja körüli végső pályájára fog állni. A segédrakétákat a Planck maga indította be a megfelelő parancsra, és azok 12-24 órán keresztül működtek. A manőver során a Planck sebességét 211,6 km/h-val változtatták meg, így az 1010 km/h lett. Jelenleg a Földdel és a képzeletbeli L2 ponttal együtt 29,5 km/s sebességgel kering a Nap körül. A manőver kezdetén Földtől mért távolsága 1,43 millió kilométer volt.

 

565967_ba2cf82c1f9169ac26c546edd8ca7b0d_wm.jpg

 

A következő néhány hét során a műszerek beállítása és finomhangolása következik. A tervek szerint a Planck augusztus közepén kezdi el a mikrohullámú égbolt felmérését.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...