Jump to content
PirateClub.hu

Elkészült az első USB 3.0 vezérlő


hankock
 Share

Recommended Posts

Ezúttal is a NEC jelentette be elsőként az asztali és mobil PC-khez, szerverekhez, valamint egyéb megoldásokhoz szánt vezérlőt, amely az új, harmadik generáció szabvány mellett az elődöket is támogatja.

A ľPD720200 névre keresztelt vezérlő pontos részletei a hivatalos oldalon tekinthetők meg, a NEC ugyanis meglehetősen korán, már a következő hónapban piacra szeretné dobni fejlesztését. Az eszköz legfontosabb újítása, hogy támogatja a nemrég véglegesített USB 3.0 szabványt, amely az eddiginél jóval nagyobb adatátviteli sebességet biztosít, a kompatibilitás megőrzése mellett.

 

Az USB 3.0 a szabvány előírása szerint 5 Gb/s-os átviteli iramot tesz lehetővé, nem véletlenül nevezik a platformot SuperSpeed USB-nek. Az új generáció mellett az USB 2.0, 1.1 és 1.0 verziók támogatása is megoldott, így az új vezérlőkkel érkező számítógépek esetében nem lesz szükség semmilyen kiegészítőre a régebbi eszközök megfelelő kezelése érdekében. A NEC darabonként 15 dolláros áron tervezi piacra dobni megoldását, amelyhez ingyenes Windows szoftveres meghajtó jár majd, a sorozatgyártást pedig szeptemberre futtatják fel, addigra havi egymillió példány gördül majd le a futószalagról.

0521usb2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A vállalat meglehetősen fontos szerepet tölt be a platform életében, hiszen 1996 óta tagjai a fejlesztést felügyelő USB Implementers Forum szervezetnek. 2000-ben szintén ők mutatták be elsőként az akkor újnak számító USB 2.0 vezérlőket, emellett pedig számos egyéb kiegészítő megoldást dolgoztak ki. Idén márciusig összesen mintegy 161 millió USB-eszközt szállítottak le, amely jól jelzi a siker és az elismertség mértékét.

 

A NEC most arra számít, hogy az USB 3.0 igazán 2010-ben robbant majd nagyot, a terjeszkedés tehát jövőre kezdődhet meg a mainstream vonalon.

További infók:

http://www.necel.com/usb/en/product/upd720200.html

 

(SG)

Link to comment
Share on other sites

Naigen. Perpill az átlagosan beszerezhető pendrive-ok legnagyobbika is 64gigás, ha jól tudom. Ennyi nekem nem elég, adatokat akarok tárolni, nem (csak) filmeket. Van egy 320-as külső "USB 2.0"-ás vinyóm, de az meg döglassú. Vszeg az USB3 se lesz olyan gyors, amilyennek mondják, a vinyóval is sztem a lemez forgási sebessége lassú, nem a kábelen keresztül átmenő adatok

Link to comment
Share on other sites

Nekem egy 16GB-os PenDrive-om van, de ha tele akarom rakni filmekkel / adatokkal, akkor jó sok időmbe kerül :) Nem beszélve itt a 64GB-os testvéréről.. :)

 

Sebességről nincs info, de én rákerestem és állítólag 10× gyorsabb lesz mint az USB 2.0, ami azért már nem olyan rossz :o

"A vezető csipgyártó képviselőinek elmondása szerint az új standard adatátviteli sebessége 5 GBit/s lesz a mostani 480 MBit/s-el szemben, nem utolsósorban pedig nagy hangsúlyt fektetnek a hatékonyság mellett az alacsony energiafogyasztásra is. Az USB 3.0 természetesen visszafelé is kompatibilis lesz, így képes lesz az a nagy számban elterjedt 2.0-s eszközök kezelésére is."

 

Szóval szerintem a külső USB-s winchesterek is jól elfognak dolgozni USB 3.0-án keresztül :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Én azt mondom, hogy még a 2,0-k az adottságait sem lehet kihasználni ugyanúgy a 3.0-t sem lehet majd. Legalább is addig nem, amíg nem csinálnak olyan gyors pendrive-ot ami ami majd tud ilyen sebességgel írni/olvasni...

Na de komolyan, hol éri el az USB 2.0 a maximum átviteli sebességét?

Ahhoz olyan drága pendrive-t kell venned, hogy egyáltalán 40-50mbps-al írjon, hogy csak na, mostani 8GB-is (Kingston) írási/olvasási seb. max 8-10mbps... És ugye az USB-ben benne van a 448mbps.

 

A hír részletesebben: A NEC Electronics ’96 óta az USB Implementers Forumnak a tagja, ahol a többi tagokkal közösen alkotják meg és fejlesztik tovább az Universal Serial Bus szabványt. Az USB 1.0 Low \ Full-Speed (1,5 \ 12 Mbps), az USB 2.0 High-Speed (480 Mbps) után az USB 3.0 SuperSpeed változat 5 Gbps adatátviteli sebességet kínál, kompatibilis elődjeivel is.

A µPD720200 típusszámú lapka PC-kben és egyéb elektronikai eszközökben lesz felhasználható, például külső merevlemezekben, pendrive-okban, hordozható eszközökben.

A nagy sebesség lehetővé teszi, hogy egy 25 GB-os fájlt 70 másodperc alatt egyik eszközről a másikra lehessen átvinni...szemben a 2.0ás USB 14 percével.

A chip segítségével PCI, PCI Express 2.0 és ExpressCard bővítőkártyák is készíthetők.

A vezérlő chip 15 dollárba kerül, ehhez ingyen biztosítanak Windows-alapú meghajtóprogramokat is.

Rendeléseket júniustól vesznek fel rá, a NEC az USB 3.0-ás igen gyors elterjedését prognosztizálja, ezért szeptemberig 1 millió egység leszállítását tervezi.

 

17136yf2.png

 

Üdv.:csasa94

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...