Jump to content
PirateClub.hu

Elkészült a világ legnagyobb lézere


hankock
 Share

Recommended Posts

A Department of Energy bejelentette, hogy 12 évnyi munka után a világ legnagyobb lézere készen áll a működésre.

 

A stadion méretű szerkezetet 3,5 milliárd dollárból építették a kaliforniai Livermore-ban, összesen 192 lézersugárból áll a nyaláb, ezek külön-külön is a valaha létrehozott legerősebbek közé tartoznak, mondta el a működtetésért felelős LLNL szóvivője, Bob Hirschfeld.

 

Akárcsak a Star Wars Halálcsillagjánál, itt is egyetlen pontba fókuszálják a sugarakat, hogy maximális hatást érjenek el. A célpont a hidrogén két megjelenési formája, a trícium és a deutérium lesz egy 10 méteres átmérőjű terem közepén. A lézerek a hidrogént több százmillió Celsius-fokra hevítik fel, aminek hatására elvileg fúziónak kéne létrejönnie – ugyanannak a folyamatnak, amiből a csillagok is nyerik energiájukat.

 

A tudósok már régóta hisznek abban, hogy a fúzió lehet az egyetlen környezetbarát, hosszú távú energiaforrás, mert alapanyaga, a hidrogén szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, és a folyamatnak sincs környezetkárosító mellékterméke. Ráadásul a magok összeolvadásából kinyerhető energia sokszorosa a ma épített erőművekben megszokottnak.

 

A kutatók abban bíznak, hogy a kísérletek során több energiát tudnak majd előállítani, mint amennyibe a folyamat beindítása került, ami áttörést jelentene a fúziós energetikában. Az összeolvadáshoz ugyanis nagyon magas hőmérsékletet kell elérni, ami komoly energia-befektetéssel jár, és bár tokamak kamrákban már eddig is sikerült fúziót létrehozni, az egyenlet vége mindig negatív volt: nem sikerült energiát nyerni a folyamatból.

 

Mostanra azonban több ponton is sikerült áttörést elérni. Európában épül az első energiát termelő, már-már erőműre emlékeztető fúziós reaktor, az ITER. Ennek építése körülbelül 12 milliárd dollárt emészt fel, várhatóan a következő évtized közepén kezdi meg húsz évig tartó működését, és alkalmas lesz arra, hogy 500 megawattnyi fúziós teljesítményt adjon le 1000 másodpercen keresztül – elődje, a Jet 16 megawattot állított elő kevesebb mint egy másodpercig.

 

Más utakon

A lézeres hevítés azonban egészen más megközelítés, mint amilyen a hagyományos atomreaktorokra emlékeztető tokamak-kamrákban alkalmaznak. Ha az ITER egy hagyományos erőmű modern megfelelője, aminek napokig, hetekig kell üzemanyagot égetnie, akkor az amerikai társ sokkal inkább egy robbanómotorra emlékeztet.

 

Livermore-ban a a deutériumot és a tríciumot néhány nanomásodpercig bombázzák majd az 500 billió wattos lézersugárral. Ez szinte felfoghatatlanul nagy szám: körülbelül ezerszerese az Egyesült Államok energiafogyasztásának. A csak egyetlen pillanatig tartó lézerhullám hatására az erőmű tüzelőanyaga összeomlik, majd felrobban, lényegében egy minicsillagként üzemel a másodperc törtrészéig.

 

Bár a kísérletek csak júniusban kezdődnek el, valamint 2012-nél előbb várhatóan nem lesznek komolyabb eredmények, az, hogy ezt az óriási teljesítményű lézert sikerült megépíteni, már önmagában mérnöki bravúr.

 

(index)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...