Jump to content
PirateClub.hu

A legősibb ismert emberi hajszálak - hiénaürülékben


hankock
 Share

Recommended Posts

Akár 257 ezer éves is lehet azoknak az emberi hajszálaknak a kora, amelyeket dél-afrikai és amerikai tudósok megkövesedett hiénaürülékben fedeztek fel.

haj_kovulet_hienaszarban.jpg

Az eddigi legrégebbi ismert emberi hajszálak "mindössze" kilencezer évesek, s egy dél-amerikai múmia "tulajdonát" képezik. A dél-afrikai Gladysvale-barlangban fellelt hiénaürülék korát viszont 195-257 ezer évesre becsülik a tudósok - olvasható a Discovery News hírei között.

 

A felfedezés, amelyről a kutatók a Journal of Archaeological Science című régészeti szaklapban számoltak be, arra enged következtetni, hogy a korai ember kemény küzdelmet vívott a ragadozókkal, amelyek hol szemtől szembe támadták a kétlábúakat, hol tetemeiket "takarították el". Régészeti szempontból azonban a hiéna ízletes lakomája nem várt régészeti szerencsének bizonyult, mivel az állati ürülék hatékonyan tartósította az emberi hajszálakat.

 

"A legrégebbi ismert emberi hajszálakra és az emlősök szőrzetére a ragadozók ürülékében, borostyánkőben, valamint az örökké fagyott talajban leltünk eddig " - nyilatkozta a lelettel kapcsolatban a kutatást irányító Lucinda Backwell, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem paleontológusa.

 

Magyarázata szerint a hajszálak a hiénaürülék magas kalciumtartalmának, valamint a mészkőbarlang "plafonjáról" lecsepegő kalcit-oldatnak köszönhetően maradtak fenn.

 

Lucinda Backwell teamje egy körülbelül 25 centiméteres megkövesedett "ürüléktéglát" vágott ki a barna hiéna (Parahyaena brunnea) barlangban lévő "latrinájából". Az ilyen "illemhelyeket" általában csupán egyetlen állat használja, s a "latrina" arra szolgál, hogy az állat kijelölje egy körülbelül 180 centiméter átmérőjű körben lévő "felségterületét".

 

A kutatóknak 40 hajszálat sikerült kiemelniük. Annak ellenére, hogy sem fehérje-, sem DNS-mintavétel nem volt lehetséges, a hajszálak mérete, alakja, valamint külső hámrétege, a kutikula lemezkés szerkezete leginkább az emberi hajjal mutatnak hasonlóságot. A hajszál egyaránt lehetett az előemberé vagy az anatómiailag modern emberé is.

 

Mivel a hajszálak vegyi "megmunkáláson" estek át a hiéna emésztőrendszerében, ma már nem lehet megállapítani sem a természetes színűket, sem azt, hogy hullámos vagy sima hajkoronával rendelkezett-e egykori tulajdonosuk.

 

Ennek ellenére vizsgálatuk több szempontból is nagyon érdekes. Randy Susman, a Stony Brook Egyetem anatómiaprofesszora szerint a lelet azt bizonyítja, hogy a korai ember a hiénák táplálékául szolgált.

 

Véleményével egyetért Bernard Wood, a George Washington Egyetem antropológusa is, aki szerint a hiénák voltak annak a kornak a "bűnelkövetői", ám a krimikkel ellentétben szörnyű gaztetteikről nem véres ujjlenyomataik, hanem az emberi hajszálakat konzerváló ürülékük árulkodik.

 

Lucinda Backwell reményei szerint a későbbiekben olyan berendezések jelennek meg, amelyek segítségével meg lehet majd állapítani, hogy hogyan nézhetett ki a hajszálak tulajdonosa, s milyen volt az egészségi állapota a hiénával való végzetes találkozása előtt.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...