Jump to content
PirateClub.hu

25 éves az Apple számítógép


hankock
 Share

Recommended Posts

Huszonöt éve, 1984. január 24-én került kereskedelmi forgalomba az Apple-cég első Macintosh számítógépe.

 

A közönség figyelmét két nappal korábban a legnézettebb tévés esemény, az amerikai futballbajnokság döntőjének szünetében sugárzott reklámfilm csigázta fel. A Ridley Scott által rendezett, azóta klasszikussá vált hirdetést Orwell regénye inspirálta, a futurisztikus környezetben egy hősnő és az Apple Macintosh menti meg az emberiséget a Nagy (IBM) Testvértől, így "1984 nem lesz olyan, mint az 1984".

 

Az Apple már 1983-ban piacra dobta Lisa elnevezésű gépét, amely grafikus megjelenítővel rendelkezett ugyan, viszont 12 ezer dollárba került, amit az átlagfogyasztó nem engedhetett meg magának. A Macintosht ellenben 2495 dollárért kínálták, és azonnal hatalmas sikert aratott. Ez volt az első, otthoni felhasználásra szánt computer, amelynek grafikus felhasználói felülete volt és egérrel lehetett irányítani, a gépre előre telepítették a szövegszerkesztő és a rajzolóprogramot. Az Apple számítógépei rövid idő alatt elszánt rajongótáborra tettek szert, s ma is a világ minden táján kedvelik őket egyszerű használatuk, stabilitásuk és nem utolsó sorban zseniális formatervezésük miatt.

 

A Macintosh tervezését az Apple jelenlegi vezérigazgatójának, Steve Jobsnak tulajdonítják, de lényegében csapatmunkáról beszélhetünk, hiszen segítségére volt Jef Raskin, akkori minőségbiztosítási felelős, Dean Hovey tervezőmérnök és Brian Howard, a hardver kifejlesztője. A munka során a kezdetektől fogva a hardvert a szoftverhez, a szoftvert a hardverhez tervezték. Raskin ötlete volt, hogy ellátogassanak a Xerox PARC-hoz, ahol már több tapasztalattal rendelkeztek a grafikus felhasználói felülettel kapcsolatban.

 

A bemutatón találkoztak először az egérrel is, és a döntés rögtön megszületett: a Macintoshokat egérrel kell irányítani. Hovey a prototípushoz szükséges alkatrészeket egy drogériában vásárolta meg: egy szappantartó volt a test, golyós dezodor tartozéka a golyó, melyet a csúszás ellen gumírozott anyaggal vontak be és a tisztítás megkönnyítése érdekében később eltávolíthatóvá tettek. A golyós egerek még évtizedekig Hovey eredeti elképzelései alapján készültek.

 

Az Apple a kilencvenes évek elején komoly nehézségekkel került szembe, piacot vesztett, veszteségei hatalmasra duzzadtak. 1997-ben ismét Steve Jobs vette át a cég irányítását (ő 1985-ben elkeseredett hatalmi harc után köszönt le), aki profiltisztítást hajtott végre. 2001-ben piacra dobták a céget ismét felvirágoztató iPod zenelejátszót, a megújult számítógépek iránt ismét nőtt a kereslet, majd következett az iPhone okostelefon.

 

Az Apple-részvények árfolyamának alakulására nagy hatással van Jobs egészségi állapota is. 2004-ben vált ismertté, hogy hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála, azóta ha rosszabbul van, zuhannak a részvények, ha jobban érzi magát, szárnyal az Apple is. Tavaly nyáron tévedésből már nekrológja is megjelent, amire azzal reagált: "a halálomról elterjedt hírek kicsit eltúlzottak". Idén januárban mégis bejelentette: egészségügyi okok miatt fél évre "fizetés nélküli szabadságra" megy - a hír nyomán az Apple-részvények ismét vesztettek árfolyamukból.

 

(MTI)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...