Jump to content
PirateClub.hu

Eleven felhők


Szipi
 Share

Recommended Posts

Eleven felhők

 

Carl Sagannak, a neves csillagásznak 1980-ban jelent meg a Kozmosz című könyve, amelyben egyebek között érde­kes ötletet vetett fel.

 

A Jupiter légkörében talán gázzal töltött élő szer­vezetek úszkálnak egyfajta léghajóhoz hasonlóan a felhők között. Megrögzött földi szemléletünk­höz képest ez ugyancsak meghökkentő lehetőség. Azonban létezhet-e az élet víz helyett egy gázbu­borékban?

 

A szakemberek jól tudják, hogy a sejtek anyag­cseréje az enzimeken múlik, amelyek villámgyors harapófogó módjára alakítanak át, vagy tördelnek szét bizonyos molekulákat. Voltaképpen az éle­lem megemésztése is így történik, miközben az élő szervezet energiát von ki a tápanyagokból. A földi életben a víznek az az egyik legfontosabb szerepe, hogy közvetítő közegként szolgál a sejten belül a különféle szerves molekulák - cukrok és aminosavak - szállításához.

 

A buborékos idegen élőlények esetében a gáz­nak kellene ugyanezt a feladatot ellátnia. Az olyan egyszerű molekulák, mint az ammónia, a formal­dehid vagy a propán tetszés szerint sodródhatnak a buborék belsejében, az enzimek pedig, amelyek a buborék belső felületéhez tapadnak, az anyag­csere révérkenergiát vonhatnak ki belőlük.

„Tudjuk, hogy az enzimek gőz állapotban is elő­segítik a reakciókat" - magyarázza Douglas Clark angol biokémikus mérnök. Például bizonyos fa­gyasztva szárított enzimek pora még mindig mű­ködőképes, amikor érintkezésbe lép valamilyen gáz alakú molekulával.

 

Az a világ, ahol a víz csupán gőz formájában létezik, néhány vízmolekulát azért tartalmazhat lecsapódott állapotban is az enzimek felületén. Ez lehetővé teszi, hogy az enzimek sokkal hatéko­nyabban fejtsék ki tevékenységüket. A gáz alakú életet talán leginkább a medúzák lebegéséhez hasonlíthatnánk, csakhogy az ilyen felhőlények­nek az éltető közege nem a víz, hanem a Jupiter légköre lehet.

 

Emberi szempontból ugyancsak különös ez az atmoszféra: főként hidrogéngáz alkotja, de más vegyületek is előfordulnak benne. Hőmérséklete mintegy hétszáz Celsius-fok, ami nem éppen a leg-hűvösebb környezet. Az ezer kilométer vastag gáz­burok alatt - a kilencvenezer atmoszférás nyomás következtében - már folyékony hidrogénóceán hullámzik. Ha az élet ilyen környezetben akar bol­dogulni, a gáz alakú életnek olyan egyszerű anyag­cserét kell lebonyolítania, amelyben nem vesznek részt túlságosan nagy molekulák, hanem megelég­szik kisebb szerves molekulákkal, amilyen például az etanol, a formaldehid vagy a propán. Mindez csak a tudomány és a képzelet játékos keveréke? Valójában oda kellene menni, hogy felfedezzük a felhőlényeket!

 

Link to comment
Share on other sites

Osztom. Tényleg lehetséges, de mi van, ha egyszerűbb életformák egyre feljebb kerültek az atmoszférában, pl: egy hidrogénbuborékot alkotva a szervezetükben? Kb úgy, mintha egy hal úszóhólyagját léghajó méretűre növelnénk, és hidrogénnel töltenénk meg? Onnantól már nem függ a fejlődésük a nyomástól, illetve az evolúció során egyre kisebb nyomásra kerülhetnének. :huh: ha belegondolunk, egy oxigéntől elzárt területen, még a légköri hő sem igazán akadály.

Ez elég érdekes. Ha megvannak a megfelelő körülmények, egy telepes életforma simán kialakulhatott, ami egyre feljebb kerülve az atmoszférában, szó szerint egyre magasabbra juthatott az evolúciós létrám. ha belegondolunk, még a tápláléklánc is elképzelhető: minden lény, a nála lejjebb elhelyezkedő életformával táplálkozik, a lebontásra nincs szükség->lesüllyed, és szétzúzza a sejteket a nyomás... Miért van az, hogy az emberek, mindig csak a saját életfeltételeiknek megfelelő bolygókon keresik az életet, miközben más bolygókon más sokkal egyszerűbb elméletben? :rolleyes: Mi egoista állatok :lol: mondjuk vannak elég zavaró tényezők, pl: a gigantikus, és rettentően erős szelek, a kisbolygóövezetből leszakadó "kavicsok" legtöbbje is ott landol... De mindez kikerülhető probléma... :rolleyes: na jó már totál hülye vagyok... Megyek aludni. Jó éjt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...