Jump to content
PirateClub.hu

60 éves a távirányító


hankock
 Share

Recommended Posts

A távirányítók kétségtelenül kényelmesebbé tették az ember életét, de sok vita alapját is képezték.

 

Egy felmérés alapján az európaiak 91 százaléka a távirányítót nevezte meg, mint azt az eszközt, amely az életüket egyszerűbbé és könnyebbé tette. Vannak, akik számára elsőre túl bonyolultnak tűnő szerkezetek voltak, más családokban pedig idővel szabályos válsághoz vezetett a megjelenésük és elterjedésük. Az első berendezést 60 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban alkották meg. Akkor még egy kábel kötötte össze a televízióval.

 

Az első modell egyetlen funkciója a kép nagyítása és kicsinyítése volt. Mai társai ennél már jóval többre képesek, akár az összes szórakoztató elektronikai készüléket vezérelhetjük a segítségükkel. Ennek ellenére még ma is vannak olyan gombok, amelyekről egy átlagos felhasználó nem tudja, hogy mire való. Csak az idei esztendőben 20 millió televíziót, DVD-lejátszót és HiFi-berendezést, ezáltal pedig ugyanennyi távirányítót adtak el Németországban. A háztartások közel felében öt vagy hat távirányító található, de közel 90 százalékában három biztosan előfordul. Igen elterjedtek és népszerűek az univerzális modellek, hiszen egyszerűbb egyetlen készüléket használni, mint állandóan váltogatni őket.

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a távirányító használata és birtoklása akár válóok is lehet. Az európaiak 72 százaléka ismerte el, hogy legalább egyszer veszekedett már a párjával a távirányító miatt. 12 százalékuk esetében a vita szinte már a tettlegességig fajult, 7 százalékuknál pedig szabályos közelharc alakult ki és bizony elcsattantak pofonok is. Különösen a férfiak szeretik a közelükben tudni a távirányítót, ez egyfajta hatalmi pozíciót biztosít nekik. A férfiak 60 százaléka vélte úgy, hogy az a természetes és normális, hogy ha a készülék a családfő közelében van és ő döntheti el, hogy a család mit nézzen a televízióban. 12 százalék egyenesen diktatúráról beszélt, 9 százalékuk pedig korszerű monarchiának minősítette ezt az állapotot.

 

A távirányító azonban, amennyire sok bosszúságot és vitát okoz, annyira hasznos berendezés is. Csak akkor van komoly probléma, ha kifogyott az elem és a család tagjai nem hajlandók azt kicserélni. Ennél már csak az a rosszabb, ha a készülék eltűnik és az emberek kénytelenek manuálisan a csatornákat váltani.

 

SG

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...