Jump to content
PirateClub.hu

Új dinófajokat találtak a Szaharában


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Valószínűleg két új dinoszaurusz faj maradványait fedezték fel egy szaharai expedíción.

 

Egy eddig ismeretlen szauropodusz és egy új faj maradványait találták meg Marokkó délkeleti részén, az algériai határ közelében. Az MTI azt írja, hogy a szauropodusz egy hatalmas méretű növényevő dinoszaurusz, míg a másik lelet egy hüllőfajé, amelyik megtanult repülni. Ezek az élőlények 100 millió évvel ezelőtt élhettek.

 

A megkövült maradványokat a brit Portsmouthi Egyetem, a dublini University College és a casablancai II. Hasszán Egyetem közös kutatócsoportja ásta elő. A kutatók szerint nagyon ritkán fedeznek fel ilyen jellegű maradványokat. A pteroszaurusz csőrének egy nagyobb darabja, illetve a szauropodusz egyik méteres csontja került felszínre.

 

Az őslénykutatók viszontagságokkal teli útjuk során egy hónapot töltöttek a sivatagban, és 8 ezer kilométert jártak be. A Ziz-folyó áradása miatt négy napig az Atlasz-hegységben rekedtek. Miután megtalálták a szauropodusz csontját, öt napjukba került, hogy kiássák és egy fataligán lehozzák a hegyekből. A csont súlya alatt a járgány folyton belesüppedt a homokba.

 

David Martill, a Portsmouthi Egyetem paleontológusa hangsúlyozta, hogy ezen a területen nagyon ritkák a növényevő állatok, ezért a lelet különösen értékes. A Portsmouthi Egyetem szerint az utóbbi ötven évben Afrikában talált legizgalmasabb őslénytani leletek egyikére bukkantak. A csontokat Dublinban fogják tanulmányozni, majd Marokkóban, egy természettudományi múzeumban állítják ki.

 

forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...