Jump to content
PirateClub.hu

Ezer új fajt adott a Mekong vidéke


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Tíz év alatt több mint ezer új növény- és állatfajt fedeztek fel a délkelet-ázsiai Mekong folyó vidékén.

 

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hétfőn Frankfurtban bemutatott albuma összesen 1068 új fajt sorol fel, amiket a Mekong mentén fedeztek fel 1997 és 2007 között. Köztük van például a Vietnami-hegységben őshonos csíkos nyúl és a laoszi szirti patkánynak nevezett négylábú rágcsálófaj, ami úgy néz ki, mint egy mókus-patkány keverék. Az állat 2005-ben bukkant fel először - ínyencfalatként, grillen sütve egy laoszi piacon. Azóta természetes környezetében is sikerült a nyomára bukkanni, pedig a tudósok korábban úgy tartották, hogy a faj 11 millió éve eltűnt a Föld színéről.

 

391847_aa3f010ed3febe1f2be37baae799a503_m.jpg

 

A 4500 kilométer hosszú Mekong a tizedik leghosszabb folyó a világon. Senki sem gondolta volna, hogy ilyen elképesztő mennyiségű ismeretlen élőlénynek biztosít otthont - mondta Peter Obrdlik, a WWF munkatársa. Az utóbbi tíz évben felfedezett fajok közül 519 növény, 279 hal, 88 pók, 88 béka, 22 kígyó – például egy zölden világító kígyófaj, amelyről 2002-ben készült az első tudományos feljegyzés –, és 15 emlős.

 

Az egyik leglátványosabb új faj a testéből ciánt kiválasztó rózsaszín százlábú (Desmomyxtes purpurosea). A Thaiföld északi részén élő ízeltlábú hét centiméter hosszú és 88 lába van. Mérgező, és rikító színével is igyekszik elriasztani az ellenségeit, patkányok és mókusok mégis szívesen fogyasztják. Pontos élőhelyét a thai biológusok nem hajlandók elárulni, mert attól tartanak, hogy a gyűjtők azonnal elkezdenének vadászni rá.

 

A Mekong hat országot szel át, a Tibeti-fennsíkról indul, határfolyó Mianmar, Laosz és Thaiföld között, majd Kambodzsán és Vietnamon keresztül vezet az útja és beleömlik a Kínai-tengerbe. A WWF szerint a folyó vidékén egyre nagyobb sebeket ejt a rablógazdálkodás. A délkelet-ázsiai térségben évente 2,7 millió hektárról irtják ki az erdőt, a Mekongon pedig a tervek szerint összesen 150 vízerőművet építenek. A természetvédelmi szervezet szerint 600 ezer négyzetkilométeres védett terület kijelölésére van szükség, különben számos faj kihalhat, még mielőtt felfedezik - mondta Peter Obrdlik az album bemutatóján.

 

forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...