Jump to content
PirateClub.hu

100 méteres pontossággal megjósolható a havazás


Szergej77
 Share

Recommended Posts

A Bécsi Meteorológiai és Geofizikai Intézet kutatói olyan információs rendszert fejlesztettek ki, amely képes pontosan megmondani, hol várható hóesés.

 

A MetGIS nevű meteorológiai hálózat elsősorban a havazással és a hegyvidéki időjárással kapcsolatos előrejelzésekre használható. A program igazi különlegessége, hogy az adott terület felnagyítható és 100 méteres pontossággal előrejelezhető a hóesés. A hegyvidékeken gyakran teljesen eltérő időjárás fogadja a turistákat a völgyekben, mint a hegyek ösvényein. A MetGIS azonban nem csak emiatt lehet hasznos, hanem megkönnyítheti például az útkarbantartó szolgálatok munkáját. Az útszóró gépkocsiknak csak akkor kell kivonulniuk, ha egy régióban valóban várható havazás, ezáltal jobban megszervezhető a járművek bevetése, amivel időt és pénzt lehet megtakarítani.

 

A MetGIS az Egyesült Államokban megalkotott WELS-Systemre épül, amely egyike volt a világ első meteorológiai és földrajzi adatait ötvöző rendszerének. Az USA-ban 1991 és 2000, Európában pedig 1997 és 2000 között használták. Mivel gyorsan elavult, kénytelenek voltak kivonni a forgalomból. Dr. Reinhold Steinacker professzor és kollégája, dr. Gerald Spreitzhofer fejében ekkor született meg az ötlet, hogy megalkossák a MetGIS-t. A programot támogatta az osztrák közlekedési minisztérium és az ASFINAG cég is.

 

"Elsősorban az ASFINAG érdeklődött a kutatásunk iránt, hiszen a vállalat szeretné tudni, hogy adhatók-e pontos előrejelzések az autópályákon közlekedő vezetőknek. Emiatt a rendszer erőssége a havazás-előrejelzés. Azonban elvileg bármely földrajzi területen bármilyen időjárási jelenséget tud jelezni" - nyilatkozta dr. Reinhold Steinacker, a projekt vezetője. A MetGIS program egyik fő célkitűzése az volt, hogy a rendszer grafikákkal dolgozzon, hogy az eredmények akár a laikusok számára is könnyen értelmezhetőek legyenek. A MetGIS minden értéket, legyen szó hőmérsékleti, csapadékkal és kapcsolatos, vagy szélerősség-adatokról két grafikus módon, térképeken színekkel és számokkal tud megjeleníteni. De kimutatja azt is, hogy hol van a hóhatár és hogy a várható csapadék eső lesz, havas eső vagy hó. Az előrejelzés a következő 36 órára vonatkozik, az adatokat 6 óránként automatikusan frissítik.

 

Ezenkívül szintén fontos volt, hogy az emberek könnyen kezelhessék a programot és mivel az adatokra gyakran nagyon gyorsan van szükség, ezért a kezelőfelületnek jól áttekinthetőnek kellett lennie" - tette hozzá dr. Gerald Spreitzhofer. Az új hálózatot jelenleg osztrák lavinafigyelmeztető szolgálatok, közlekedési irányítóközpontok, dél-amerikai síterületek és egy dél-amerikai rézbánya üzemeltetői használják. Utóbbi helyen a váratlan erős havazásra figyelmeztetik vele időben a munkásokat. A programban osztrák, amerikai, svájci, japán, perui, chilei és argentin szakemberek vettek részt.

 

A meteorológus-csoportoknak csupán 1-2 hétre van szükségük a MetGIS új területen való konfigurálásához. A beállítások során felhasználják a földrajzi adatokat, így nem csak az mondható meg, hogy Tirolban esni fog a hó, hanem az is, hogy pontosan melyik részén és hogy csak szállingózni fog a hó vagy hóvihar várható. A MetGIS jelenlegi rendszerében Ausztria, hét dél-amerikai terület és a Pireneusok egyes részei található meg.

 

forrás : sg.hu

 

nagyon fejlődik a technika...de ez jó is lesz....lassan ottjárunk h percre pontosan megmondják majd hogy mikor hol lesz csapadék stb.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...