Jump to content
PirateClub.hu

A gyakori betegszabadság a korai halál előjele?


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Hamarabb halnak meg azok, akik háromévenként legalább egyszer hosszabb betegszabadságra mennek - állapították meg brit orvosok. A kutatók az államigazgatásban dolgozók közül 6500 alkalmazott betegszabadságos adatait elemezték 1985-től.

 

A vizsgálati személyek életkora 35 és 55 év között volt. Később pedig megvizsgálták, hogy közülük ki élte meg a 2004-es évet. Kiderült: akik a többieknél gyakrabban vettek ki betegszabadságot, azok közül lényegesen többen haltak meg. A kutatási beszámoló a British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóirat pénteki számában jelent meg.

 

Azoknál, akik a három év alatt legalább egyszer voltak egy hétnél hosszabban kiírva, 66 százalékkal nőtt a korai halál kockázata. A veszély különösen azoknál volt magas, akik keringési vagy pszichiátriai betegség miatt voltak táppénzen.

 

Azok, akik szív- és érrendszeri panaszokkal mentek betegállományba, négyszer volt magasabb a halálozás. Azoknál, akiket pszichiátriai okokból írtak ki legalább egy hétre, kétszer gyakoribb volt a rák okozta halál, mint azoknál, akik nem voltak hosszú betegszabadságon.

 

Meglepő módon a közönséges légúti fertőzések is magasabb halálozással jártak együtt. Az ízületi problémák viszont nem jelentettek megnövekedett kockázatot. A tanulmány szerint a betegszabadságok statisztikája hasznos, és gyors információt adhat a háziorvosoknak, mert felhívhatják a figyelmet valamilyen háttérben meghúzódó súlyos bajra.

forrás: hirtv.hu

 

 

Szerintem van ebben valami, nektek mi a véleményetek :)?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...