Jump to content
PirateClub.hu

Hátsójukról is felismerik egymást a csimpánzok


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

A Georgia állambeli Emory Egyetemen hat felnőtt csimpánzt vizsgáltak. Valamennyinek sikerült összepárosítani csimpánzpofákról és nemi szervet is mutató csimpánzhátsókról készült fényképeket. A sikernek azonban volt egy feltétele: a majmoknak ismerniük kellett a képeken szereplő állatokat.

 

"A fotókat nem csupán társaik képmásaként fogták fel, hanem gondolatban összekapcsolták a rajtuk szereplő példányok egész testével, és így sikerült egymás mellé rendelni az arcokat és a hátsókat" - mondta Frans de Waal, a kutatás vezetője.

 

De Waal és munkatársa, Jennifer Pokorny egy másik kísérletben azt vizsgálta, hogy a csimpánzok képesek-e arcképek alapján meghatározni a fotókon látható fajtársak nemét. Ez a feladat sem okozott gondot, amikor ismerős állat képét kellett összepárosítani hím vagy női nemi szerveket ábrázoló fotókkal. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a csimpánzok igen összetett testképet építenek fel magukban társaikról, és ez a kép nemcsak a fizikai jellemzők alapján formálódik, hanem a velük kapcsolatos tapasztalataik is befolyásolják, például az, hogy milyen helyet foglal el a kérdéses állat a csoporton belüli rangsorban.

 

A georgiai főemlőskutatók az Advanced Science Letters című folyóiratban publikálták kísérletük eredményeit és a belőlük levont következtetést a csimpánzok testképalkotási kognitív mechanizmusáról.

 

Agnes Lacreuse, a Massachusetts Állami Egyetem szakértője szerint még számos vizsgálat szükséges annak alátámasztásához, hogy a csimpánzokra valóban az emberéhez hasonló mentális testreprezentáció és nemfelismerés jellemző. "Tudjuk, hogy a makákók is képesek arc alapján megkülönböztetni a hímeket és a nőstényeket, így aztán elég meglepő lenne, ha éppen a csimpánzok nem lennének képesek erre" - nyilatkozott Lacreuse a brit New Scientist tudományos folyóirat hírpotálján megjelent beszámolóban.

 

20070813allatcsim.jpg

 

 

Elég okos állatok ezek! *töröltem :).

Módosította roggenbrot
Link to comment
Share on other sites

Miért szerinted nem a majomtól ered az ember?

Nem ezt tanítják bioszon :o?

De ha már kértétek kitörlöm azt a részt :)...

Nem ezt tanítják bioszon. ;) Azt tanítják, amit zsepi írt. Közös ősöket tanítanak, nem pedig azt, hogy a majom leszármazottai vagyunk. Nem ugyanaz.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...