Jump to content
PirateClub.hu

Riasztó előrejelzés: a növények sem bírják már "tüdővel"


roggenbrot
 Share

Recommended Posts

Nem várhatjuk a növényektől, hogy felszívják a levegőből a szén-dioxidot, ha tovább emelkedik az átlaghőmérséklet bolygónkon - figyelmeztetnek a szakértők. Amerikai kutatók ugyanis megállapították: a füves területek a nagy hőhullámok utáni két évben kevesebb gázt vesznek fel a fotoszintézis során.

 

A klímaváltozás növényekre gyakorolt hatásait vizsgálták azok az amerikai kutatók, akik az oklahomai prérik talajából kiemelt egybefüggő darabokat speciális kamrákba helyezték, amelyekben mesterségesen hoztak létre különböző időjárási körülményeket.

 

A Nevada államban található Sivatagkutató Intézet (DRI) munkatársai a négy kamrából kettőben olyan időjárást "kreáltak", amilyen ma a prérin tapasztalható: nappal meleg volt, éjjelre zuhant a hőmérséklet, és még az eső is a természetben megfigyelt minta szerint került befecskendezésre.

 

A másik két kamrában hasonló körülményeket teremtettek, azzal a kivétellel, hogy ott a hőmérsékletek egész évben 4 Celsius-fokkal az átlag fölött voltak. Az e két területen élő növények az ezt követő két esztendőben az átlagosnál mintegy 30 százalékkal kevesebb szén-dioxidot vettek fel.

 

 

Jay Arnone, a kísérlet vezetője szerint ennek az az oka, hogy a nagyon meleg években a növényekből több víz párolog el. "Ám a növények már 'tudják', hogy amikor szárazság van, csökkenteniük kell a vízveszteséget, ezért pórusaikat összeszűkítik, emiatt azonban kevesebb szén-dioxidot is vesznek fel" - magyarázta.

 

A tudósok eddig is ismerték a növények ezen reakcióját, azt azonban még nem vizsgálták, hogy mi történik a nagy hőhullámok utáni években. A meleg esztendőben, bár kevesebbet fotoszintetizáltak, a növények a növekedésükhöz fontos szenet továbbítottak a talajba, amit az ott található mikrobák dolgoznak fel - szén-dioxidot bocsátva ki.

 

Az csak véletlen, hogy a kísérlet éppen azt modellezte, ami Európában történt 2003-ban és az azt követő években; öt évvel ezelőtt az öreg kontinens több területén a hőmérséklet az átlagosnál akár 6 fokkal is magasabban alakult. A francia kutatók által 2005-ben publikált jelentés szerint, ahogy a kontinens melegebb lett, a növények végső soron több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyit elnyeltek.

 

 

Sokan bíznak abban, hogy bolygónk növényzete képes lesz elnyelni a légkörbe egyre nagyobb mennyiségben kerülő üvegházhatású gáz jó részét, a DRI kutatási eredményei szerint azonban azt sugallják, hogy ez hiú remény: lehetséges, hogy egyesek valóban több szén-dioxidot használnak majd fel, mások viszont az átlagosnál többet fognak visszaengedni a levegőbe.

 

Jay Arnone hozzátette: mivel a kísérletet során éppen olyan szén-dioxid-tartalmú levegőben vizsgálták a növények működését, amilyen ma az átlag, nem tudják pontosan, azok hogyan reagálnak majd, ha még több lesz a légkörben a gázból.

 

 

forrás: inforadio.hu

 

 

 

Eléggé ledöbbentem! :o Tényleg ilyen rossz a helyzet?

Link to comment
Share on other sites

Nagyon helyes, de a növények nem pusztulnak ki csak ha szárazság van. Mert nappal fotoszintetizálnak, oxigént termelnek, mikor aszály van és sötét akkor termelnek szén-dioxidot. Ök meglesznek az emberek nélkül, de mi nem...... A természet megboszulja az ember által okozott károkért. Pl csernobil, 23 év alatt benölte a növényzet, de ember még nem lakik ott az is érdekes.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Érdekes cikk. Mikor jön már rá az emberiség hogy hagyja abba a környezetünk rombolását.

Aztán meg cirkusz van amikor egy forgó szél százakat öl meg. Az emberiség magát fogja elpusztítani nem sok idő múlva ha ezt nem fejezik be.

Csernobilba meg azért nem laknak mert egyrészt még mindig radioaktív terület (és még pár millió éven keresztül az is marad) Másrészt meg az Ukrán nagyfőnökök megtiltották az oda költözést.

Link to comment
Share on other sites

Csernobil már régen nem radioaktív. Maga Csernobilváros területén semmivel sem nagyobb a sugárterhelés, mint Budapesten. Az erőmű környékén is a legtöbb helyen csak kb. 5-szörös sugárdózist kapnál a természetes háttérsugárzáshoz képest, az pedig semmi (egyes elképzelések szerint ilyen kis sugárdózis akár egészséges is lehet a szervezetre nézve, mert élénkíti az immunrendszert), a lezárt területek nagy részét nyugodtan ki lehetne nyitni.

 

Az is igaz, hogy néhány kitüntetett területen a háttérsugárzás 500-szorosát is mérik, ez pedig már nem egészséges. Ezeket a területeket indokolt lezárni még kb. 2000-2500 évig, de az erős tulzás, hogy millió év múlva bármi káros hatása lehetne a csernobili balesetnek.

 

A globális felmelegedéstől meg nem kell betojni, max jön egy újabb jégkorszak, nem egy ilyen volt már a földön, ha az ősember képes volt átvészelni, akkor mi is képesek leszünk rá -- arról nem is beszélve. hogy addigra már lesz fúziós erőmű, mint "korlátlan" energiaforrás.

Link to comment
Share on other sites

Don Fülig csernobil igenis radioaktív :angry: Ezt megbeszéltük egy témában itt a pirateclubbon! Keress rá! Azért kiváncsi lennék hogy mindenféle védőöltözet nélkül elmernél -e menni oda?

 

Hogy ne kapjak figyelmeztetést annyit íro, hogy ezt már előre kellett volna sejteni a fejeseknek! Mindegy úgysem tesznek ellene semmit :S .

 

 

Link to comment
Share on other sites

A témára nem keresek rá, bocs. Amit írtam korrekt, a konkrét dózisokat egy 200x-ben, magyar kutatók által végzett mérés dokumentációjából vettem. A természetes háttérsugárzás dózisintenzitásával való összehasonlítás sem egy ördöngős dolog, és felhasználtam azt a bomlási időkből következő tényt, hogy a jelentős dózisintenzitás a Cs-137 és Am-241 izotópokból származik, a bomlási időből kiszámoltam a kivételesen szennyezett területek blokádjának feloldási idejét. Különben úgy vettem észre, hogy a legtöbb dolog, amit "megbeszéltetek itt" ipari nagy baromság, mert senki nem ért semmihez.

 

Egyébként igen, a legtöbb helyre nyugodtan bemehetsz, azok a helyek képeznek kivételt, ahol közvetlenül a csernobili gázrobbanást követően hasadványtermékeket tartalmazó savas eső esett. Azokra az erdőrészekre nem ajánlatos bemenni, de ezek a helyek a tiltott zónának csak kis hányadát teszik ki.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

A globalizáció nem teszi lehetővé h ne szennyezzük a környezetet. Mindig csak a pénz számít :angry: A lakkosság viszont odafigyeléssel csökkenthetné a kibocsátott szén-dioxid mennyiséget. Az is bőven elég lenne ha kihuznánk az épp nemhasznált áramzabáló készüléket a konnektroból.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...