Jump to content
PirateClub.hu

NASA kontra NASA: két holdrakétán dolgoznak a mérnökök


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Nappal a NASA mérnökei az új Ares holdrakéta fejlesztésén dolgoznak, az élet azonban éjszaka sem áll meg, ekkor egy titkos projekt formálódik, egy alternatíva, ami állítólag olcsóbb, biztonságosabb és könnyebben megépíthető, mint az Ares, írja a SPACE.com.

 

A Jupiter névre keresztelt tervezet akárcsak az űrsiklókat leváltani hivatott Ares rendszer, a Marshall Űrrepülési Központban dolgozók ötlete. A projekten dolgozó mérnökök szabadidejükben, legtöbbjük a névtelenség homályába burkolózva fejleszti a Jupitert nyugalmazott űrrepülési mérnökök és más űrmegszállottak közreműködésével. Az Ares projekt egyik vezetője szerint a Jupiter csak egy szalvétarajz, ami soha nem fog működni. A másik oldal szóvivője, Ross Tierney elmondása szerint több mérnök és alvállalkozó is szeretné felülvizsgáltatni az Ares terveket, de nem merik indítványozni, lefokozástól, áthelyezéstől vagy elbocsátástól tartva.

 

A Jupiter terveit egy 57 főből álló mérnök csoport ellenőrizte, akik között az űrügynökség középvezetői rétegéből is többen képviseltették magukat, mondta Tierney. Ez a szám eltörpül az Ares apparátusa mellett, melyben több ezer kormányzati és alvállalkozói alkalmazott dolgozik. Az Ares program vezetője szerint nem kizárt annak a lehetősége, hogy több embere is érintett a másik programban. "Nem tudom, mit csinálnak az embereim a szabadidejükben" - mondta Steve Cook egyik interjújában az AP hírügynökségnek.

 

Cook maga is ismeri a Jupiter projektet és nincs tőle elragadtatva. A NASA nem hivatalosan átvizsgálta a rakéta terveit és megállapította, hogy az elv egy ingatag számokon alapuló elhibázott tervezet. "Nem életképes, azt mondtuk rá, hogy ez nem működik, és ezzel tovább is léptünk" - zárta rövidre az értékelést Cook, hozzátéve, hogy ezzel szemben az Ares projekt remek ütemben halad, az Ares I rakéta első próbarepüléséig már kevesebb, mint egy év van hátra.

 

ares.jpgjupiter.jpg

Bal oldalon a két Ares rakéta, az Ares V és Ares I. Jobb oldalon a Jupiter 232 rakéta, ami egyaránt alkalmas rakomány vagy rakomány és űrhajósok szállítására

 

A vita jól tükrözi az amerikai űrrepülés irányvonalát illető nézetkülönbségeket, amik az űrsiklók 2010-es nyugállományba helyezésével kerültek előtérbe. A tervek szerint 2015-ben megindulnak az orbitális repülések az Ares I-el és nehézsúlyú változatával, az Ares V-tel, 2020-ban pedig már űrhajósokat szállítanak a Holdra, akik az Ares I-hez csatolt kapszulában utaznak. Az Ares I alapja egy módosított űrsikló gyorsító rakéta. Az asztronauták egy holdfokozattal fognak összekapcsolódni, amit a nagyobb Ares V állít pályára, majd ez a konfiguráció indul a Holdra.

 

A Jupiter - ami gyakorlatilag egy kilövőjárművet foglal magában - szintén két külön kilövést igényel a Holdra való eljutáshoz, rakétái azonban egyaránt egy középen elhelyezkedő űrsikló külső hajtóanyagtartályhoz csatlakoznak. A kialakítás egyes elemei még az 1980-as évek elején a Marshall Űrrepülési központban kidolgozott koncepciókhoz nyúlnak vissza, míg több másik elem a '90-es évek első feléből származik, amikor a Marshall egy új rakétarendszeren dolgozott, ami soha nem repült. A projekt támogatói szerint a Jupiter nem csak egyszerűbb, de erősebb is az Aresnál, ráadásul a Jupiter rakétákkal a NASA 19 milliárd dollár fejlesztési költséget és további 16 milliárd működési költséget takaríthatna meg az elkövetkező két évtizedben.

 

A kormány Költségvetési Hivatala tavaly már megkérdőjelezte a NASA jelenlegi Hold-programját, ami a jelentések szerint 320 milliárd dollárt emésztene fel 20 év alatt. A NASA beszámolói szerint az Aresre eddig 7 milliárdot költöttek. Steve Metschan mérnök, aki korábban a NASA alvállalkozójaként is tevékenykedett, jelenleg pedig a Jupiter csapatot erősíti, úgy véli, az elnökválasztás megváltoztathatja a NASA terveit. Azzal vádolja a NASA-t, hogy eltitkolják azokat az információkat, melyek bizonyítják, hogy a Jupiter jobban megfelel a célnak, mint az Ares. "Attól félünk, hogy mire mindenki átlátná a helyzetet, addigra az összes nehéz rakományt szállító rendszerünk megsemmisül" - mondta Metschan. "Összességében egy független felülvizsgálatot szeretnénk kérni az egészre."

 

Cook szerint a Jupiter összes becslése előzetes, ezen felül a NASA "mindenféle" előterjesztett tervezetet megvizsgált, és egyik sem volt olyan erős vagy biztonságos, mint az Ares, összegzett a program vezetője.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...