Jump to content
PirateClub.hu

Veszélyben az erdők!


Norbee21
 Share

Recommended Posts

A népesség nő, a mezőgazdasági igények is egyre növekednek, egyre több szabad területetre lesz szükség. De ha elfogy a termőföld, honnan lesz új?

 

Ahogy nő a Föld népessége, egyre több élelemre, kőolajra, és fára lesz szükség. Ez a többlettermelés aggasztó, és tarthatatlan helyzetbe hozza a még megmaradt erdőségeket.

 

Az amerikai Jogok és Források Kezdeményezés (RRI) elnevezésű független nemzetközi természetvédelmi szervezet jelentése szerint az erdőirtások nagy mértékben erősítik a globális felmelegedést, és konfliktusokat idézhetnek elő az erdőlakó bennszülöttekkel.

 

Andy White, az Embereket látva a fákon át (Seeing People Throught the Trees) című tanulmányában arról ír, hogy ha nem teszünk lépéseket, akkor az erdők hagyományos tulajdonosai, és maguk az erdőségek lesznek ennek a folyamatnak a legnagyobb áldozatai. Ha fokozódik az erdőirtás, nő a szén-dioxid kibocsátás, nagyobb mértékű lesz a klímaváltozás, több lesz a konfliktus, s ezáltal csakis az ember esélyei csökkennek a Földön.

 

A szerző arról is ír, hogy ha nem emelkedik nagy mértékben a mezőgazdaság termelékenysége, 2030-ra 12 németországnyi új termőterületre lesz szükség, hogy a megnövekedő gabona, és biodízeligényt ki lehessen elégíteni. Ez a lépés viszont leginkább a fejlődő országokat sújtja, mivel a legnagyobb kiterjedésű erdős területek itt találhatók.

 

Sajnos a kormányok nem törődnek eléggé az őserdőkkel sem. Brazíliában például a jelenlegi 28 millió hektárról 2020-ra 128 millió hektárra tervezik a termőterületek megnövelését, s ezt főként az Amazonas esőerdeinek irtásával szeretnék elérni.

Akik a leginkább biztosítani tudnák az erdők fennmaradását, azok az erdős területen élők, ám a fejlődő országok kormányai - akik az erdősségek birtokosainak tartják magukat -, az ott élők jogaival nem igazán törődnek.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...