Jump to content
PirateClub.hu

Mitől emberi egy gép?


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Német kutatók orvosi képalkotó eljárások segítségével vizsgálták, hogyan viszonyulunk a humanoid robotokhoz. Eredményeik azt mutatták, hogy az ember-szerű külsőnek fontos szerepe lehet abban, hogy mennyire tartjuk intelligensnek a gépeket.

 

Rengeteg kutató foglalkozik humanoid robotok fejlesztésével, mégsem teljesen egyértelmű, hogy a szórakoztatáson túl van-e valamilyen jelentősége a géppel való interakció szempontjából annak, hogy mennyire hasonlít a gép egy emberre. A kérdőíves vizsgálatok nem bizonyultak megfelelő módszernek ezen a területen, hisz a robottal, vagy számítógéppel elvégzett feladatok után a felhasználók sok esetben nem tudják objektíven, a kísérletvezető elvárásaitól függetlenül megítélni, hogy melyik helyzetben mennyire viselkedtek úgy, ahogy azt egy emberrel szemben tették volna.

 

A kognitív idegtudományban használt funkcionális mágnesen rezonancia képalkotás (fMRI) egy olyan módszer, mely egy adott feladat végzése közben segít meghatározni, hogy mely agyi területek aktívak. Ebből a kutatók következtetni tudnak arra, hogy az adott probléma megoldása közben milyen funkciók aktivizálódnak az agyban.

 

agy1.jpg

 

Az Aacheni és a Bielefeld Egyetem, valamint a Hamburgi Orvostudományi Egyetem közös kísérletében arra keresték a választ, hogy mit gondolunk a gépekről, miközben kapcsolatban vagyunk velük. A német kutatók arra kérték a kísérleti személyeket, hogy egy egyszerű fogolydilemma játékot játszanak négy különböző helyzetben: egy laptopon futó programmal (CP), egy nem humanoid billentyűket nyomogató robottal (FR), egy emberszabású robottal (AR), valamint egy emberrel (HP). Mind a négy esetben a kísérleti személyek agyi aktivitását fMRI segítségével vizsgálták. Ugyan a résztvevők nem tudták, de minden esetben partnereik pontosan ugyanolyan sorrendben ugyanazokat lépték a játék folyamán.

 

A hétköznapi emberekkel való interakcióink során folyamatosan elképzeljük, mit gondol a másik, így képesek vagyunk megérteni annak viselkedését és szándékait. A tudati állapotok tulajdonításának ezt a folyamatát, a pszichológia mentalizálásnak nevezi. A német kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az interakció alatt a kísérleti személyek agyi aktivitása mennyire hasonlít a hétköznapi ember-ember szituációkban történő mentalizáció során tapasztalható agyi tevékenységhez.

 

Eredményeik nem hoztak különösebb meglepetést. A négy szituáció szignifikáns eltérést mutatott a mentalizációnak megfeleltethető agyi területek aktivitását illetően. Ugyan mind a négy fél pontosan ugyanúgy viselkedett a játék során, mégis a laptopnál volt a legkevésbé, a két gépelő lego robot kéznél közepesen és a humanoid robotnál a leginkább hasonló mintázatú agyi aktivitás tapasztalható, mint emberi ellenfél esetén.

 

agy2.jpg

 

A Sören Krach és Tilo Kircher vezette kísérletek fontos lépésnek tekinthetőek az Ember - Számítógép Interakció területén, hisz most használtak első alkalommal orvosi képalkotó eljárásokat a felhasználóban zajló agyi folyatok valós időben történő feltárására. Az ilyen jellegű vizsgálatok egyértelműen bizonyíthatják, hogy az emberi megjelenés és az egyéb emberi jellegű megnyilvánulások - mint például a gépi érzelem kifejezés- tudattalanul is hatással lehetnek a felhasználókra, és pozitívan befolyásolhatják a rendszerek használatát.

Link to comment
Share on other sites

A legegyszerűbb megoldás az lenne ha egy emberül kinéznő ócskavasnak (gyengébbek kedvéért: robotnak) elektrónikus szemet és szag- és hangfelismerőt adnánk, egy ember agyában lévő cuccost kimentenénk egy chipbe és a robotnak a programjába beletáplálnánk. Ha be van szerelve az "agychip" és az elektromos érzékszervek, akkor jöhet a programok telepítése :P

Link to comment
Share on other sites

Azért tegyük hozzá, hogy ma már a nagy metálos, zúzom a gitárt és még szánalmas is vagyok közben zenéket össze lehet rakni 3perc alatt egy profi programmal és meg nem mondod, hogy nem élő emberek csinálták.

A gépek felé meg több tiszeletet, mert bennük van a jövő nem töltögetnétek, meg vernétek itt a nyálatokat, ha nem lenne előttetek egy vas...Bírom az ilyen embereket, akik nem veszik figyelembe, hogy gépek nélkül elég sok dolog lehetetlen lenne és már hány ember életét mentették meg, a ma még nem gondolkodó gépek...

Link to comment
Share on other sites

Igazad van colt.45-el :P

 

Akkor nem lenne élő ene. De gondolj bele, egy robot csinálni a játékokhoz és filmekhez a zenét, te csak megmondod nekihogy milyen legyen :P

 

Akkor mondjuk felrakjk a robothoz az Unreal Touarnament-t :P Vagy a The Sims 2-t :P

Link to comment
Share on other sites

hm...ez így már nem is rossz :P

 

 

Flori Bá félreértettük egymást...

nem az életmentő és egyéb gépekkel van bajom, sőt, csak megjegyeztem hogy a cyborg szintre még egy darabig ne jussunk el, főleg ha megnézed hogy a mostani emberek jórésze eladná az anyját egy köteg ezresért...

az odáig oké hogy bennük van a jövő, ha tudjuk kezelni őket akkor hajrá, csináljuk meg ( legyen a neve : CSŐ ! :lol: ) , de ha "gondolkodó" gépeket csinálunk fenn áll hogy rossz kezekbe kerül a tudás VAGY esetleg jönnek a terminátor legdurvább jeleneteit idéző cuccok . kevés az esély de na.csak egy példa volt.

 

egyébként én is birom az olyan embereket akik olyanok miatt oltogatnak ( ha ) amikről nem is beszéltem...

Link to comment
Share on other sites

1.nem neked szólt, nem tom miért vetted magadra

2.szerintem a Cyborgok egyáltalán nem gázosak, mivel az számít ebbe a műfajba, aminek az agya még emberi, de a testének egy része már szerves...tehát ha úgy nézed, akkor a spacemaker-es ember is az...ha már az agyi rész is robot, akkor kell a 3 Törvény, amit Asimov le is fektetett és érvénybe is lép majd, szerinte 5040körül bírálják felül ezt a robotok, de szerintem már sokkal előbb!

Link to comment
Share on other sites

Akkor vegyél magadra egy esőkabátot is ha kimész, mert, nálunk esik és lehet felétek is...jah és gyorsan történnek a dolgok és azért jött úgy ki, de ha figyelmesen elolvasod, akkor rájössz. hogy nem neked szólt...lehet ma sok mosógépet szereltél és az nem tett jót...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...